Министър Захариева: България за първи път получава категоричен доклад, че е изпълнила всички критерии

Повдигнаха обвинение на търновец за иманярство

Теменужка Петкова: Готовността на страната ни за есенно-зимния сезон е добра "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 млн. лв. за "Балкански поток", заяви енергийният министър

Как се плаща в ресторант с перли?

Дерменджиев: Ще направим всичко възможно, за да се класираме на Европейското първенство

Тодор Кантарджиев: Сега е точният момент за поставяне на противогрипна ваксина

Министър Маринов: Има задържани след акцията за купуване на гласове в Несебър, сред тях е и кметът Те ще бъдат конвоирани до Столичното следствие днес

Президентът на Чили обяви пакет от социални мерки, за да спре протестите в страната

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за 2020 г.

Путин и Ердоган съгласуваха план за прекратяване на бойните действия в Северна Сирия

Певицата Мария се показа без грим (СНИМКА)

Загорчич и Ангелов – мохиканите на Първа лига

Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит

Тартюф от рода Бойкикеви

Най-голямата лъжа от неделя насам е, че хибридната коалиция между Зелените и ДЕОС – „Да, България“, е явлението на тези избори

Написаната през 1664 година от гениалния френски драматург Жан-Батист Молиер пиеса „Тартюф“ е едно от произведенията, които неизменно присъстват в театралните афиши по света вече пет века. Сатиричната постановка се развива в благородническа къща в Париж. Главният герой Тартюф е с неясен социален произход, под маската на духовник той успява да се промъкне в дома на парижки аристократ. Чрез образа на Тартюф Молиер нагледно показва, че до слава, богатство и власт достигат хора, които умеят престорено да „въздишат“ и под „скромна“ външност да прикриват пороците и амбициите си. Съвременният прототип на Молиеровия Тартюф, по образ и подобие, несъмнено най-много приляга на провалящия се във всичко, с което се заеме – Христо Иванов. А изминалите седмици на предизборната кампания и няколкото дни след изборния ден спокойно може да ги наречем „Тартюф“ по Прокопиевски.

Ако има нещо позитивно в изминалите избори, това е поредният провал на олигархията, която чрез лабораторно инженерстван ГМО политически проект искаше да заблуди голяма част от обществото. Хибридната коалиция „Да, България“ не просто показа пълната политическа импотентност на „агнешките главички“, но и делегитимира правото на оформилата се в последните три-четири години неолиберална номенклатура да се изживява като морален съдник.

Но наместо на покаяние и на смирение от провалилите се ставаме свидетели на поредните им опити да поставят ултиматуми и да изнудват победителите. Колкото и „фалшиви новини“, колкото и манипулативни анализи да продължават да се леят от изданията на подсъдими и обвиняеми олигарси, които имат за цел да замажат реалността, фактите са очевидни и те много ясно показват – изключително малко са българите, които позволиха да бъдат подмамени с прогнилите стигми на одиозния гуру на умиращия неолиберален модел Джордж Сорос.

Най-голямата лъжа от неделя насам е, че хибридната коалиция между Зелените и ДЕОС – „Да, България“ – е явлението на тези избори. Нищо подобно! Явлението на тези избори се казва Политическа партия „Възраждане“. При 100% обработени резултати коалицията „Да, България“ получава 101 217 гласа, или 2,88%, а Политическа партия „Възраждане“ получава 37 881 гласа, или 1,08%. Трябва да си напълно обладан от тартюфщината, за да не съпоставиш масираната пропаганда, която работеше в подкрепа на номиналния лидер Христо Иванов, с абсолютното медийно отсъствие на партията на Костадин Костадинов, която обаче се представя далеч по-добре от инженерствания проект на олигархията.

В последните 5 месеца Христо Иванов е имал поне десет интервюта само в Би Ти Ви. Ако добавим и непрестанните му участия в Нова телевизия, БНТ, Българското национално радио, Дарик радио и куп още телевизии и поръчкови сайтове, ще се окаже, че Иванов е присъствал повече в телевизионен и радиоефир от лидерите на ГЕРБ и на БСП, взети заедно.

Провалът на „Да, България“ идва и на фона на непрестанното присъствие на Антоанета Цонева, Кирил Петков, Стефан Тафров, Мануела Малеева и куп кандидати за слава и власт в публицистичния ефир на трите най-големи телевизии – Би Ти Ви, Нова и БНТ. Ако добавим към това десетките ангажирани грантови „говорители“ – социолози, политолози, анализатори и всевъзможни служители на НПО-та, които не спираха да лансират ГМО коалицията, контролирана от олигарха Иво Прокопиев, електоралната катастрофа на „Да, България“ е повече от тежка.

И това не е всичко – политическата логика изисква на фона десетките хиляди левове, хвърлени за билбордове, плакати, листовки, рекламни банери, телевизионни клипове и т.н., довело до постигането на този плачевен резултат за „Да, България“, номиналното ръководство да излезе и да декларира, че повече няма да се занимава с политика.

На другия полюс е изненадата на предсрочните парламентарни избори. С почти нулево присъствие в медиите историкът и бивш директор на музея в Добрич Костадин Костадинов, председател на ПП „Възраждане“, както и някогашните депутати от „Атака“ Стела Банкова и Минчо Христов и екскандидатът за президент Пламен Пасков с лекота получиха близо половината от гласовете, които ГМО коалицията „Да, България“, съграждана с целия ресурс на олигархичния кръг „Капитал“, съумя да събере с истерични усилия и всевъзможни „активни мероприятия“ като жалби до съда и ЦИК срещу собствената си регистрация и т.н.

Несъвършенството на изборното законодателство позволява на „Да, България“ да прикрие (засега) истината за финансирането на медийното си присъствие в рамките на предизборната кампания. Защото, ако се вярва на контролирания от провалилата се като кандидат-депутатка Антоанета Цонева Институт за изследване на публичната среда, то коалицията, която тя представлява, е платила само 50 773 лв. за медийно присъствие. По-голямата част от парите са отишли в Нова телевизия – 33 120 лв., и нито една стотинка в бТВ, при положение че във втората телевизия кандидатите за депутати от „Да, България“ се изреждаха сутрин, вечер, събота и неделя, като на абонамент. Пак според изчисленията на института на Цонева – партията й е сключила договор за медийни услуги с бухалките на Прокопиев – „Капитал“ и „Дневник“ – на стойност 4000 лв. Това, при положение че статиите, които са посветени на Христо Иванов само в поръчковия сайт „Дневник“, са близо 100 само в последните няколко месеца.

Друга от лъжите, с които провалът на олигархичния проект се прикрива, е, че това е „само началото“ и „времето било малко“ на „Да, България“. Според един от създателите на „Протестна мрежа“ Асен Генов, който още в края на 2016 г. се разграничи от опитите да бъде употребен от олигархичните кукловоди на „Да, България“, основите на хибридния проект са поставени преди повече от една година. Свидетелството на Генов намира своето потвърждение във факта, че именно през февруари 2016 г. олигархичният кръг „Капитал“ направи опит за формирането на хибриден политически проект, който трябваше да се създаде чрез т.нар. инициатива за „Манифест за републиката“. 70% от имената на участниците в изоставената инициатива от март месец м.г. поставиха през декември началото на следващия опит за инженеринг – „Да, България“.

Резултатът на хибридната коалиция от 2,88% може да е „началото“, но единствено на нейния край. Макар да залъгват симпатизантите си с чуждоезични клишета, като това, че „Да, България“ е успешен политически „стартъп“, истината е много различна. Политическите марионетки на задкулисието, начело с Христо Иванов, дори не успяха да спечелят най-лесния за прихващане вот – протестния, който по неписани правила на политическите науки отива винаги в нови формации.

Лъжа се оказват и претенциите, че ГМО проектът е „спечелил“ много симпатизанти от чужбина. Става въпрос за излъгани 11 413 души, които оставят „Да, България“ чак на пета позиция.

Поредният провал на олигархията е видим и защото коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ успя да постигне по-добър резултат от „Да, България“. Получилите 107 399 гласа реформатори и партията на Светльо Витков заедно с 86 984 души, гласували за „Нова република“, имат достатъчна основа за скорошно обединение и последващо успешно представяне на избори. Днес партиите ДСБ, СДС, ДБГ, БЗНС, „Глас народен“ несъмнено са най-губещи не само защото допуснаха да не се явят заедно, но и защото заложиха политическото представителство на своите гласоподаватели в подкрепа на нарцистични самозванци, чиято крайна фаза на жаждата за власт можеше да се забележи най-силно на 26 март, когато в разрез с всички правила истерично агитираха в полза на проекта на олигархичните им кукловоди.

Крайно време е държавните институции да спрат да правят компромиси с хибридните марионетки, защото, ако друга политическа сила си беше позволила толкова груба агитация, докато изборният ден още дори не бе преполовен, реакция несъмнено щеше да последва. Сметната палата и данъчните също е необходимо да направят много обстоен анализ на цялостния модел на финансиране и съществувание на олигархичния проект, особено на фона на болните им амбиции да продължат да замърсяват политическата среда не въпреки, а точно заради провала си. Как точно ще се развива „Да, България“? С фиктивни дарения, които отдавна „замръзнаха“ на малко над 163 000 лв. А може би с пари от чужди фондации от орбитата на Сорос или цялата олигархична мрежа „Капитал“ ще се лиши от годишните си възнаграждения, за да могат членовете й да си кичат профилните снимки в социалните мрежи със стикери.

Що се отнася до нашенския Тартюф. Илюзия е да се очаква, че той е способен на покаяние. Когато Молиер е писал пиесата си, той правилно е забелязал, че фанатизмът и догматизмът винаги ще пречат на развитието на обществото и ще се стремят да рушат авторитети, институции и държавност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. „Труд“ заслужавате благодарствено писмо за тази статия. Лично на мен, като читател и гласоподавател много ми хареса !!! Браво!!! Тартюф, сам си го изпроси!

 2. Добра статия. Но „Дай Бг“ е проект на „Америка за Бг“, не-прокопсаника само е активен помагач От бойкикиев хр. нищо не става нито като юрист, нито като политик.

 3. И „Да, България“, и „Възраждане“ са едни олигархични проекти, „Възраждане“ и с фашистки привкус.

 4. Кой е олигарха зад Възраждане, че нещо не го виждам? Нито усетих дъжда от рубли на Путин! Браво на Костадин и другите около него за ентусиазъма! А и субсидия отказват да вземат!

 5. Браво Труд !
  Разобличавайте соросоидната напаст от „ПреДАй България“ ,
  може пък някой от употребените от тях да му дойде акъла.

 6. Как тази статия е в раздел „Мнения“, а дори не е упоменато чие е мнението. Нека авторите да застават зад думите си.

 7. Фани едните и удри другите. Още от сега почнаха да се хвалят, че са спечелили субсидията. В статистиката има едно твърдение, което казва, че „невероятно събитие“ е онова, на което вероятноста да се сбъдне е под 5 %. Слушах го сутринта този неизвестен галактически лидер. И той като Маришки щял да спечели изборите, ама му пречели останалите партии. Питам се той какво очаква? Да му помагат?! Не звучи сериозно! Все едно ГЕРБ да агитира да се гласува за БСП или обратното.

 8. Много правдива статия. Показва разликата между предизборна кампания с 5000 лева във фейсбук, с отказана субсидия и искане тя да бъде дадена за благотворителност, и от друга страна с финансирането от чужди фондации, с медийните изяви и какво ли още не. Разлика от морето до небето относно идеи, програми и морал.

 9. Тролове подкрепящи Велизар Енчев и ПП „Българската пролет“си позволиха да леят помия по ПП Възраждане, а също и да разпространяват фалшиви и заблуждаващи съобщения за ПП Възраждане . Никога не бих гласувал за тях, защото нямат никакъв морал. Александър Маринов – преди да плюеш и клепаш без никакви доказателства първо мисли, ако можеш разбира се.

  1. До Румен Попов Моля дайте линк към въпросните съобщения.

 10. Ми фактът, че има алтернативи, като Да България и Възраждане ме радва изключително. За Да България почвам да съжалявам, че гласувах за тях, а не за Възраждане. Христо Иванов имаше блестящ старт, но накрая направо се оля с неадекватни анти изказвания. Много надежда ми вдъхнаха хилядите млади и интелигентни хора около него. За тях ме беше гласът. За силните и интелигентни хора.
  Но все пак ето че започва да се появява светлина в края на тунела. Вярвам че скоро идва края на партиите на статуквото и мафията. Вярвам в това, и че някои, като Възраждане, ако поемат нещата в ръцете си няма да се двоумят и ще изметат всичките мафии и олигархии, които властват дружно в България. България напред, идва края на мафията!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.