Творчески съюзи искат повече пари за култура

Инициативата е подкрепена от филмовите дейци, писателите, артистите и архитектите

Банов обеща спасителни мерки за независимите творци

Увеличение на средствата за култура в държавния бюджет с цел предприемане на спешни мерки за подкрепа на творците и организациите, действащи в сферата на културата искат от браншовите съюзи. Те изказаха своите мотиви в открито писмо до премиера Бойко Борисов, изпратено и до министъра на културата Боил Банов, както и финансовия министър Владислав Горанов.

Писмото е по инициатива на Съюза на българските филмови дейци и неговия председател Милко Лазаров, и е подписано от председателите на всички останали творчески съюзи, сред които на артистите, писателите, архитектите и художниците.

“Предлагаме в спешен порядък да бъде извършена оценка на негативните ефекти върху сектор “култура” в резултат на кризата, както и да бъде изготвен план за действие, предвиждащ мерки, обхващащи периоди от три, шест и дванадесет месеца, с цел ограничаване на щетите и оказване на подкрепа на културните и творческите индустрии, които вече се сблъскват със затруднения”, се казва в документа.

Творците подчертават, че в над 70 държави вече са предприети действия за осигуряване на допълнително финансиране и подпомагане на културата - една от най-уязвимите обществено-икономически сфери.

По този повод във вторник министър Банов проведе втора конферентна среща и с представители на културни организации извън държавния сектор. Министерството се ангажира до дни да предложи и конкретни програми и методи за финансирането им, като дотогава се очакват и предложенията на творците в тази посока.

Коментари

Задължително поле