Теглим кредити за ремонт на дома

Домът става все по-важна част от ежедневието ни заради пандемията от COVID-19.

Заради пандемията и нуждата от промени в жилището

Заеми взимат предимно мъжете, като средната им възраст е 43 години

17% със заеми за техника

Потребителските кредити, които взимат българите, най-често са предназначени за ремонт и обзавеждане на дома, показва анализ на една от големите банки в страната. Оказва се, че в условия на пандемия подобряването на домашната среда е приоритет за клиентите на банките.

Близо половината от взелите кредит през миналата година (47%) са използвали средствата, за да подобрят домашните условия, в които прекарват повече време заради пандемията. Делът на заемите, използвани за ремонт, е с пет процента по-висок спрямо година по-рано. За сметка на това намаляват заемите за пътувания и почивки.

Наред с това, расте и броят на потребителските кредити за купуване на ново обзавеждане за жилището или домакинска техника. Тези заеми вече имат дял от 17%, спрямо 15% през 2019 г. Придобиването на автомобил също остава сред водещите мотиви за финансиране от банката (дял от 11% през 2020 г., спрямо 9% за пред­ходната година).

Средната възраст на хората, които взимат кредити, е около 43 години, като преобладават мъжете - близо 60%. По-голяма част от клиентите на банката, които са се възползвали от потребителско кредитиране, живеят само­стоятелно или с партньор.

Домът става все по-важна част от ежедневието не само на българина, а и на хората по целия свят заради пандемията от COVID-19. Прекарвайки повече време вкъщи не само за работа, а и за почивка, всеки желае да подобри средата в дома, в който живее.

Друго проучване потвърждава точно тази тенденция. Българите планират да дадат най-много пари за дома си в следващата една година - 55% са посочили, че ще харчат за покупка на нова черна и бяла техника, за 46% ремонтът ще бъде приоритет за бюджета им, следван от мебелите с 39 на сто.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси