Румен Радев: Голямата надежда за бъдещето на България е в огромния потенциал на младите хора

Автомобилен състезател и плувец са спортистите на Велико Търново за 2018 година

Gripen – единственото решение за България

Нова помощ заменя персоналната пенсия за дете

Мрежата на A1 генерира 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Откриват почетно консулство на България във Фукуока

Със 76,2 млн. лева ще бъде финансирано изграждането на газопровод между България и Гърция

Селена Гомес влиза във форма

Вицепремиерът Марияна Николова: Проектът на Националната стратегия за детето отразява визията на държавата и на гражданското общество за развитието на следващите поколения

Доналд Тръмп е готов само да разгледа възможността за екстрадиция на Гюлен

Томислав Дончев: ЕК искаше да продадем мажоритарен дял от „Булгартрансгаз“, нямаше как да приемем Глобатата можеше да достигне 320 млн., а е 77 млн., посочи вицепремиерът

Пускат уикенд винетка за 10 лв. от 1 януари

България предоставя 20 000 щ.д. в подкрепа на дейността на УНИЦЕФ

Пет общини от Старозагорска област получават над 6,6 млн. лева за инфраструктурни проекти

Минимална работна заплата става 560 лева

Теглим 5 бона за стар автомобил

Жените най-често вземат пари за образование и лечение
Най-търсени са заемите за рефинансиране на стар борч и ремонт на дома

Българинът тегли средно по 5258 лв. кредит, за да си купи автомобил на старо, показва третото издание на обзора “Потребителският кредит на българина”, изготвен от компанията за потребителско кредитиране у нас “БНП Париба Лични финанси”. За една година сумата се е увеличила с 10,1%, или 482 лева. Най-честата причина хората да вземат заем е рефинансиране на стари задължения. В периода май – ноември 2016 г. е отчетен ръст на средната сума от 1325 лв. и вече най-търсената сума достига 6650 лв.

16.indd

“Наблюдаваме все по-голям интерес към потребителските кредити за обединяване на задължения за по-големи суми. Това показва, че хората се чувстват по-уверени по отношение на приходите си и че ще могат да обслужват кредитите си. Това може да се приеме като положителен знак, тъй като повече кредитиране ще доведе до ръст на потреблението, което е прогнозирано да бъде основен двигател за възстановяването на икономиката”, заяви Бруно Льору, изпълнителен директор на “БНП Париба Лични финанси”.

На второ място по търсене са кредитите за ремонт на дома, а средната сума се повишава и достига 4789 лева, което е със 733 лв. повече на годишна база.

Не са редки и случаите, в които хората кандидатстват за заеми за пари в брой (3426 лв.), лечение (2809 лв.), покупка на обзавеждане, почивки, ремонт на кола и други. Данните показват, че 69,3% от молбите за финансиране на покупка на употребяван автомобил са били подадени от мъже на възраст от 20 до 39 г.

Дамите най-често са кандидатствали за потребителски кредити за образование и лечение. Те са подали 66% от запитванията за обучение и 62% от молбите за медицински услуги. Най-висока е кредитната активност в регион София с 18,9% от всички молби за периода, отчитат от финансовата институция. На второ място е Пловдив с 10,6% от запитванията. Следват Варна – 6,4%, Бургас – 4,2%, и т.н. Най-слабо активни са клиентите Търговище и Смолян с 1,2% и 1,1% от молбите за отпускане на потребителски кредит.

Българинът с 1,8 млрд. лв. бързи кредити

Общо 1,88 млрд. лв. бързи кредити са изтеглили домакинствата, показва статистиката на БНБ към края на септември. Това е с 261 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано.
Най- голям дял заемат потребителските, които възлизат на 1,683 млрд. лв. Кредитите използвани за купуване на жилища, са в размер на 120.8 млн. лв., а тези за покриване на други нужди са на обща стойност 84,1 млн. лв., показват още данните на централната банка.
Заемите, отпуснати на фирми, са общо за 443 млн. лв. и се увеличават с 43,6 млн. лв. в сравнение със септември 2015 г.
За една година необслужваните заеми намаляват с 51,1 млн. лв. и вече са 426,5 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.