Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Теглим 5 бона за стар автомобил

Жените най-често вземат пари за образование и лечение
Най-търсени са заемите за рефинансиране на стар борч и ремонт на дома

Българинът тегли средно по 5258 лв. кредит, за да си купи автомобил на старо, показва третото издание на обзора “Потребителският кредит на българина”, изготвен от компанията за потребителско кредитиране у нас “БНП Париба Лични финанси”. За една година сумата се е увеличила с 10,1%, или 482 лева. Най-честата причина хората да вземат заем е рефинансиране на стари задължения. В периода май – ноември 2016 г. е отчетен ръст на средната сума от 1325 лв. и вече най-търсената сума достига 6650 лв.

16.indd

“Наблюдаваме все по-голям интерес към потребителските кредити за обединяване на задължения за по-големи суми. Това показва, че хората се чувстват по-уверени по отношение на приходите си и че ще могат да обслужват кредитите си. Това може да се приеме като положителен знак, тъй като повече кредитиране ще доведе до ръст на потреблението, което е прогнозирано да бъде основен двигател за възстановяването на икономиката”, заяви Бруно Льору, изпълнителен директор на “БНП Париба Лични финанси”.

На второ място по търсене са кредитите за ремонт на дома, а средната сума се повишава и достига 4789 лева, което е със 733 лв. повече на годишна база.

Не са редки и случаите, в които хората кандидатстват за заеми за пари в брой (3426 лв.), лечение (2809 лв.), покупка на обзавеждане, почивки, ремонт на кола и други. Данните показват, че 69,3% от молбите за финансиране на покупка на употребяван автомобил са били подадени от мъже на възраст от 20 до 39 г.

Дамите най-често са кандидатствали за потребителски кредити за образование и лечение. Те са подали 66% от запитванията за обучение и 62% от молбите за медицински услуги. Най-висока е кредитната активност в регион София с 18,9% от всички молби за периода, отчитат от финансовата институция. На второ място е Пловдив с 10,6% от запитванията. Следват Варна – 6,4%, Бургас – 4,2%, и т.н. Най-слабо активни са клиентите Търговище и Смолян с 1,2% и 1,1% от молбите за отпускане на потребителски кредит.

Българинът с 1,8 млрд. лв. бързи кредити

Общо 1,88 млрд. лв. бързи кредити са изтеглили домакинствата, показва статистиката на БНБ към края на септември. Това е с 261 млн. лв. повече в сравнение с година по-рано.
Най- голям дял заемат потребителските, които възлизат на 1,683 млрд. лв. Кредитите използвани за купуване на жилища, са в размер на 120.8 млн. лв., а тези за покриване на други нужди са на обща стойност 84,1 млн. лв., показват още данните на централната банка.
Заемите, отпуснати на фирми, са общо за 443 млн. лв. и се увеличават с 43,6 млн. лв. в сравнение със септември 2015 г.
За една година необслужваните заеми намаляват с 51,1 млн. лв. и вече са 426,5 млн. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.