Телефон 112 пред катастрофа

МВР отмени търга за поддръжката, председателството на ЕС може да тръгне с пълен разпад на системата

Националната система за спешни повиквания е пред катастрофа. Всеки момент тел 112 може да спре, категорични са медици и работещи в центровете на тел. 112. Причината е, че системата е оставена без поддръжка от април 2015 г. В началото на юни МВР обяви обществена поръчка с предмет „Възстановяване на работоспособността на Национална система 112, осигуряване на техническа поддръжка и повишаване функционалността на системата с цел достъп на хората със слухови и /или говорни увреждания“. На 19 юли търгът бе спрян, а вътрешният министър Валентин Радев обясни, че причината са технически нередности.

Проверка на „Труд“ установи, че т.нар. „техническите нередности“ е грешка при пресмятането на една от оферираните цени със 140 лева. В закона за обществените поръчки няма пречки за сключване на договор при подобни грешки. Разминаването би могло да бъде за сметка на фирмата, спечелила търга.

Повече от месец МВР не е обявило нова поръчка за поддръжка на системата. Ръководството на министерството вече нарушава Закона за националната система за спешни повиквания. От 25 юли, според последните промени в нормативния акт, хората със слухови и говорни увреждания трябва да могат да подават сигнали до тел. 112 с SMS. Това няма как да се случи без добавяне на специален софтуер.

МВР не плащало и за три години лицензите за базата данни на Oracle-България.

В момента има проблеми с всички звена на системата - локализация, рутиране, възможност за изграждане на конферентни връзки. От месеци лекари от спешна помощ се оплакват, че линийките се бавят защото операторите от центровете на 112 са минали на ръчен режим. Тъй като системата за локализация не работи се налага да се разпитват хората които подават сигнали от кой град се обаждат, записва се адреса и след това се предава информацията на съответната Спешна помощ.

От МВР отказаха да коментират проблемите с тел. 112 с мотив, че подготвят нова обществена поръчка. Кога ще бъде обявена, няма яснота. Възможно да посрещнем председателството на ЕС с пълен разпад на системата за единни спешни повиквания. През 2007 г. ЕК беше задействала наказателна процедура срещу страната ни за забавеното изграждане на тази система. Тогава стана ясно, че минималната санкция за неработещ тел.112 на ден е 5 000 евро.

Под въпрос е и оповестяването на тел. 112 чрез eCall устройствата, които от март 2018 г. стават задължителна за всички нови автомобили на територията на ЕС. Чрез тях при катастрофа или авария автоматично се подава сигнал на тел. 112.

 

В Слънчев бряг дават ориентировъчни знаци

В Бургас пращат линейки

на грешни адреси

Мария Кехайова

ТРУД, БУРГАС

Телефон 112 в Бургас действа като морето - на приливи и отливи. По чести обаче са отливите. Това коментираха лекари и хора, които са търсили услугите на телефона. Според тях, често “слушалката” се вдига бавно, не се записват точно адреси и е честа практика институциите да се лутат, докато намерят точното място, на което трябва да се озоват, за да окажат помощ или въведат ред.

Това с пълна сила важи за курорта Слънчев бряг. Там положението е затруднено, тъй като алеите вътре в комплекса нямат имена и се дават ориентировъчни “знаци” за мястото на даден инцидент.

В същото време телефонът се експлоатира и за неспешни неща. За случаите с изхвърлени на брега на морето мъртви делфини например редовно се алармира на 112, както и за дразнещи бездомници по пазара и градинките, коментират в Бургас.

“Не можех да спя по малките часове, заради адски шум от съседите. Звънях на тел. 112, после се обадих в полицията и дойдоха веднага, разказа случая си отпреди няколко месеца млада жена.

Друга бургазлийка пък станала очевидка как мъж припаднал на централния площад “Тройката” в морския град и линейката дошла с голямо закъснение.

“Не им знам системата на тел. 112., но останах меко казано учудена. Обадихме се за линейка, която много закъсня. Когато дойде и оказаха първа помощ на човека, лекарката набра по мобилния си, явно 112. После зададе шокиращ въпроси: “Как може да ни пращате на грешен адрес, случаят е в центъра и щяхме да дойдем за минути... Ами защо вие сте в Плевен, а приемате сигнал за Бургас?”

Заплатата е 507 лв.

Търсят шестима оператори за Районния център във Варна

Даниела Фархи

ТРУД, ВАРНА

02-3

Системата на тел. 112 работи нормално. Това каза за "Труд" зам.-директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна д-р Антоанета Касабова. "През последния месец няма случай, в който линейка да е пратена на погрешен адрес. Понякога той не е добре уточнен, но като цяло нямаме големи затруднения", поясни тя. Подобни случаи имаше преди месеци, когато линейка бе пратена във Варна, вместо в София заради дублаж на улиците. Тогава медици се оплакваха, че операторите понякога им подават и подвеждащи данни за евентуалната диагноза на пациента. Заради ниските заплати и огромния стрес, текучеството в Районния център-112 е голямо. В момента тече пореден конкурс за шестима оператори. Изискванията към тях са да имат поне средно образование, компютърна грамотност и да могат да пишат 120 символа в минута. Стартовата заплата е 507 лв. плюс 5% за работа в МВР. "Не водим статистика за объркани сигнали. Щом ни повикат, реагираме на втората минута", лаконичен бе шефът на пожарната комисар Тихомир Тотев.

 

Експертите

Проблеми има от няколко месеца

 

„Проблем със спешния телефон 112 има и от няколко месеца сигнализираме за това“, коментира пред „Труд“ д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешната медицинска помощ . Тя обясни, че има забавяне на работата на комуникационната система, която е единствената връзка на пациентите със Спешна помощ.

60% от всички повиквания през системата на тел.112 се отнасят за спешни случаи.

„Ако поддръжката е застрашена, това означава, че е застрашен българският пациент. Проблемът е, че комуникационната система, която се състои от 6 центъра в страната, трябваше да бъде подновена - това трябва да е системно - а усилия в тази посока не се правят“, каза още д-р Кателиева.

 

Уверение

Няма опасност сигналите да не достигат до Спешна помощ

 

“Няма никаква опасност сигналите на тел. 112 да не достигат до Спешна помощ. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков преди дни. “Радиовръзките с линейките не са прекъснати. Срив в системата на Спешна помощ няма. Системата на спешната помощ няма нищо общо с телефон 112“, увери Ненков.

Уви, системата на Спешна помощ е част от националната система за спешни повиквания и око тел. 112 спре няма как сигналите да стигат до Спешна помощ. Тел. 150 отдавна не съществува. При бъг в системата преди две години Министерството на здравеопазването разкри резервен телефон за спешни случаи, но седемцифрен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве