Теменужка Петкова: Моментът не е подходящ за оставка на директора на НЕК

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки - така министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори на журналистически въпрос в парламента във връзка с оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев.

Петкова припомни, че Съветът на директорите на БЕХ е преценил, че не е удачно да бъде приета тази оставка. Илиев е професионалист в областта, с която се занимава, премина се през много тежки моменти, състоянието на НЕК е значително по-добро, стабилизирано, дружеството плаща своите задължения, каза още министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова коментира и приетите днес на първо четене от парламента промени в Закона за енергетиката, като уточни, че в законопроекта става дума за постепенно, с много малки стъпки, либерализиране на пазара на природен газ.

Тя увери, че всеки елемент от законопроекта ще бъде внимателно анализиран, ще бъдат разгледани и всички евентуални рискове, за да могат да се предотвратят. Трябва да бъдат спокойни и потребителите на природен газ, и дружествата, никой няма да направи нищо, което противоречи на техните интереси, посочи Петкова.Тя обясни, че промените са с цел да има по-голяма конкуренция и по-добри цени за българските потребители.

Ако има съмнения за тръжни манипулации, компетентният орган, към който всеки трябва да се обърне, е българският регулатор, заяви още министърът на енергетиката по повод изразени опасения в пленарната зала от страна на левицата.

Коментари

Задължително поле