Теменужка Петкова: Поставили сме условие да се даде възможност за участие на български фирми в строежа на АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова Снимка: Архив

Поставили сме условие да се даде възможност на българския бизнес да вземе участие по изпълнение на дейностите по проекта АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си на Комисията по енергетика за АЕЦ „Белене“.

Процентът, който би се оценил най-високо е 30% участие на български компании в дейностите, които трябва да бъдат извършени.

„Тези условия най-общо казано произтичат от това на първо място да бъде защитен имущественият и финансов интерес на българската страна. От друга страна да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната, от трета страна да бъде спазено решението на българския парламент и да търсим възможност за реализация на проекта при максимална сигурност на този проект“, допълни Петкова.

Тя посочи, че първото основно условие е проектът да се реализира с решението на парламента, а друго важно условие е да бъде използвано изцяло оборудването, произведено за този проект т.е. да не бъде променян по никакъв начин дизайнът на оборудването и да се придържаме към този проект, който е нотифициран от ЕК от техническа гледна точка. Министърът заяви, че е поставено условие потенциалните инвеститори да дадат възможност в този процес да се включат и компании, които биха желали да изкупуват ел. енергия или които биха желали да купят миноритарен дял.

Имаме готовност да се даде старт на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ още в началото на 2019 г., каза министърът на енергетиката.

„Ще направим всичко възможно да ускорим процеса“, каза Петкова. „Няма как да искаме от някого за две седмици да даде оферта, да направи анализ или да прояви интерес за такъв голям проект, който няма да бъде само национален“, поясни министърът.

По думите й по всяка вероятност проектът АЕЦ „Белене“ ще има регионално значение. Министър Петкова заяви, че има условие в процедурата за предоставяне на финансовия модел с цел да се види какви са реалните параметри на един такъв проект и каква би била цената на ел. енергията, която тази централа ще постигне. „Поради тази причина ние сме поставили като условие от наша страна и сме посочили какво комисията би оценила най-високо, а именно стойност на проекта под 9 млрд. и срок за реализация на проекта до 8 години. Този срок смятаме, че е реалистичен, с оглед на това, че нашият проект е в много напреднала фаза от гледна точка на цялата лицензионна процедура, която трябва да се реализира. Ние притежаваме площадка, на която е изградена необходимата инфраструктура. Смятаме ,че са налице предпоставки този проект да бъде реализиран в по-кратки срокове от 10 години“, каза още Петкова.

Ако се стигне до реализация на АЕЦ „Белене“ искаме неин оператор да бъде АЕЦ „Козлодуй“, каза още Петкова.

„Ако сте обърнали внимание в самата процедура сме предвидили нещо друго, което е изключително важно и на което ние ще държим изключително много. То е свързано с това оператор на централата, ако се стигне до реализация, да бъде АЕЦ „Козлодуй“. Това означава, че ние ще можем да ползваме целия капацитет, опит на АЕЦ „Козлодуй“ и така ще можем да приобщим атомната ни централа, новата, с опита и от гледна точка на сигурност, на експертиза и на икономическия ефект и за Козлодуй, тъй като той ще има договор за това да бъде оператор на тази централа и да може да оперира така, както се изисква. Ние сме заложили това като условие“, посочи още министърът.

По думите ѝ най-високо ще бъде оценено предложение, свързано с това да се даде възможност оператор на новата атомна централа да бъде АЕЦ „Козлодуй“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес