Теменужка Петкова: С 5 компании искаме да водим преговори за АЕЦ "Белене"

Снимка: Архив

Пет са компаниите, с които желаем да водим преговори за АЕЦ "Белене" и сме включили в кратката листа. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на общото заседание на Комисията по енергетика и на Комисията по околна среда при представянето на списък на кандидатите, към които ще бъде отправена покана за подаване на обвързваща оферта за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ „Белене“.

Министърът поясни, че става въпрос за „Росатом“ (Русия), „Си Ен Ен Си“ (Китай), Корейската хидроатомна корпорация, „Фраматом“ (Франция) и „Дженеръл електрик“ (САЩ). Министърът поясни, че това са петте компании, към които страната ни ще отправи покана за предоставяне на обвързваща оферта и желаем да водим преговори с тях.

"Както знаете през месец юни 2018 г. НС взе решение на база, на което се възложи на правителството да възобнови действието по търсене на възможност по реализация на проекта АЕЦ "Белене" на пазарен принцип, при ясно определени критерии, без предоставяне на държавна гаранция, без предоставяне на корпоративна гаранция и без сключване на дългосрочни договори за ел. енергия. Разработена бе процедура за избор на стратегически инвеститор, която дава възможност в нея да бъдат включени и такива кандидати и такива инвеститори, които биха желали да придобият миноритарен дял в бъдещата проектна компания или да сключат договори за дългосрочно изкупуване на ел. енергия, произведена от тази централа", каза тя.

"Процедурата беше публикувана в официален вестник на ЕС през месец май 2019 г. и до 19 август 2019 г. беше срокът за подаване на заявление за участие в тази процедура. В рамките на определения срок постъпиха 13 заявления. 7 от тях съдържат искане от страна на заявителите да участват в процедурата като стратегически инвеститори във връзка с реализацията на този проект. 4 от заявленията съдържат искане за придобиване на миноритарен дял от компанията, съответно сключване на договори за изкупуване на ел. енергия и две заявления постъпиха, които показват интереса на компаниите да участват в проекта ,като заедно със своето участие в проекта те се ангажират да доставят определено оборудване, като осигурят финансирането във връзка с оборудването, което те ще произведат и ще доставят. Във връзка с постъпилите заявления, беше назначена комисия, която трябваше да извърши преглед на подадените заявления и да определи така наречената кратка листа на компаниите, с които ние бихме желали да водим преговори във връзка с търсенето на възможност за реализацията на проекта АЕЦ "Белене", каза Петкова.

Аргументът ни да се спрем на петте компании за АЕЦ "Белене" е техният опит в изграждането на централи и финансовата им стабилност, заяви министърът.

Тя поясни, че сред аргументите е и високият кредитен рейтинг, който те имат. "Това, което предстои оттук нататък и ще бъде до края на месец януари ще бъде изпратена съответно покана до всяка една от тези компании за сключване на споразумение за конфиденциалност", посочи министърът.

Министър Петкова обърна внимание, че процедурата е максимално отворена и дава възможност за различни преговори, за формиране на различни възможности за консорциуми или за друг тип обединения, които да дадат възможност да се реализира проекта.

"Така както предвижда решението на НС, на всеки етап от преговорите министърът е длъжен да докладва пред парламента за хода на преговорите. Ще ви информирам на всеки един етап от преговорите как вървят те и решението в крайна сметка ще бъде взето от всички вас", каза още Теменужка Петкова.

Коментари

Задължително поле