Тереза Мей заяви, че Македония е интегрална част от Европа

Силното послание, че Великобритания ще работи за стабилността и сигурността на Западните Балкани, британският премиер Тереза Мей изпрати именно от Македония, предава „Телма“.

Решението да дойде в Скопие Мей обясни с напредъка, който Македония е постигнала само за една година, но според нея сега балканската страна трябва да покаже дали има политическа воля да предприеме тежки решения.

Тя каза, че в решаването на проблема с името, Македония може да разчита на британската подкрепа, но от решението ползи ще имате и двете страни.

„Вашата страна е интегрална част от Европа. Един стабилен, проспериращ балкански регион е от полза за Европа. Нашето приятелство ще се засили, въпреки че вече не сме част от ЕС. Днес, след 25 години, никога не сме били по-близки“, заяви Тереза Мей.

Премиерът Зоран Заев оцени посещението на Тереза Мей като голяма чест за Македония, която идва в решаващ момент при определянето на задълбочен критерий за интеграцията на страната в ЕС. Македонският премиер не вярва, че дестабилизирането на Македония и региона може да се получи, ако спорът с Гърция не бъде решен, защото той е оптимист, че ще дойде решение, мотивирайки се с обяснение, че това което е добре за него и за гръцкия премиер Ципрас, е добро решение за всички.

"Едно е сигурно, приятелството между Македония и Гърция ще нарасне и няма да има никакво бягство от това. Доверието е изградено, гражданите не се позовават на него, те си сътрудничат, институциите си сътрудничат, но искрено вярвам, че можем да намерим решение. Възможността, която би могла да бъде полезна и за двете страни, ще бъде пълно решение на спора. Така че не става дума само за отделни части. Разбира се, консултациите в двете страни продължават, за да се види дали това решение може да бъде приемливо и за двете страни ", каза Зоран Заев.

Тереза Мей допълни, че срещата на върха със Западните Балкани на 10 юли в Лондон ще бъде от решаващо значение, тъй като ще разгледа ключови въпроси за региона и се провежда само един ден преди срещата на високо равнище на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа