Тереза Мей: Заявявам ясно, че ние няма да попаднем в капан за постоянно оставане в митническия съюз

Снимка: Архив

Британският премиер Тереза Мей призова за спокойствие и настоя, че сделка по Брекзит все още е възможна, въпреки различията с ЕС. В специално изявление в Камарата на общините тя отбеляза, че е разочарована, че двете страни не могат да се споразумеят как да гарантират, че няма да има твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, предаде БНР.

След поредния провал на преговорите по Брекзит Тереза Мей се изправи пред депутатите в опит да разясни положението най-вече по най-чувствителния въпрос за ирландската граница. Тя отново поясни каква е идеята с искането на Брюксел да има „предпазна клауза“ или „гаранция“ да няма твърда граница, в случай че сделка не бъде постигната навреме.

Тъй като е неприемливо само Северна Ирландия да остане в митническият съюз, което означава заплаха за териториалната цялост на Обединеното кралство, Тереза Мей заяви, че ЕС е реагирал положително на нейното предложение, в случай че се наложи да се използва „предпазната клауза“, това да важи за цялото Обединено кралство. Тя обаче искренно се надява до „предпазна клауза“ да не се стигне. Тереза Мей се опита да даде уверения, че ако има „предпазна клауза“ тя ще бъде само за някакъв ограничен период.

„Аз заявявам ясно, че ние няма да попаднем в капан за постоянно оставане в митническия съюз и да не можем да сключване свободни търговски споразумения“

Така Тереза Мей сеопита да успокои страховете на мнозина, че временната мярка няма да се превърне в постоянна. Тя обаче не се ангажира с конкретна дата.

Министрите на външните работи на страните членки на Европейския съюз констатираха на днешното си заседание си в Люксембург, че споразумение за Брекзит няма да може да бъде постигнато до срещата на върха тази седмица, която беше определяна като "моментът на истината" за Брекзит.

Ирландският премиер Лио Варадкар заяви, че все още има вероятност за провеждане на извънредна среща на лидерите през ноември. Но нищо чудно и тя да бъде отложена за декември.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съжаление, че надеждите й за сделка с Лондон не са ес оправдали. "Сега обаче всъщност изглежда дори по-трудно", заяви тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа