Терор в Русия, най-малко 10 убити (ИНФОГРАФИКА, ОБЗОР)

Взривът избухнал, докато влакът се движел между станциите „Сенния площад“ и „Технологичен институт“. Снимки АФП

Втора бомба е била обезвредена на друга станция

Най-малко 37 са ранените, главната прокуратура заяви за терористична атака

Най-малко 10 души загинаха, а поне 37 други, сред които дете, са ранени при взрив във вагон на метрото в Санкт Петербург, докато влакът пътувал от станция “Сенния площад” към “Технологичен институт” вчера в 14,40 ч местно време, предаде Интерфакс. Трагичният инцидент съвпадна с визита на руския президент Владимир Путин в родния му град за участие в медиен форум.

Първоначално бе съобщено за няколко експлозии в централен район, но впоследствие Националният антитерористичен комитет (НАК) уточни, че е имало само една. Второ, но несработило взривно устройство бе открито и обезвредено на станция “Площад на въстанието”, която се намира на друга линия, съобщиха от НАК, след като петербургският метрополитен бе затворен за движение. Всички пасажери бяха евакуирани, като преди това документите им бяха проверени от органите на реда.

Няма данни за пострадали българи, съобщиха от МВнР в София.

03_1_190154

 

По предварителни данни мощността на самоделното взривно устройство, пълно с поразяващи елементи, била 200-300 грама тротилов еквивалент. Смята се, че бомбата била оставена в третия вагон на композицията в чанта и не е задействана от терорист камикадзе. Всички жертви се намирали в непосредствена близост до експлозията и други вагони не са пострадали от взривната вълна. “Паниката е страшна, хеликоптери, автомобили и линейки. Гледката на ранени и окървавени хора, които изнасят от метрото, е ужасяваща”, разказаха очевидци.

Говорител на главната прокуратура на Русия определи по-късно вчера случилото се като терористична атака, след като по-рано бе съобщено, че се разглеждат всички версии. От НАК посочиха, че следователи и специалисти по експлозивите от Федералната служба за сигурност (ФСС) работят по установяване на причините за взрива и са предприети всички необходими мерки, за да не се допуснат нови експлозии. Властите в Санкт Петербург обявиха тридневен траур от днес. Те съобщиха, че наземният транспорт ще е безплатен, като бяха пуснати и допълнителни автобуси, дублиращи линиите на метрото. Местните таксита се обединиха с общ призив да возят безплатно клиентите си.

Московските власти на свой ред засилиха сигурността в столичното метро. Последният подобен атентат бе именно в метрото в Москва на 29 март 2010 г. Тогава две терористки камикадзе се взривиха в интервал от 45 минути на станциите “Лубянка” и “Парк на културата”, причинявайки смъртта на 41 души.

Путин:

Ще изясним

причините

“Вече разговарях с ръководителите на специални служби, с директора на ФСС. Всички работят и правят всичко, за да бъдат разкрити причините за станалото и да се даде пълна оценка на случилото се”, заяви руският президент Владимир Путин на среща вчера с беларуския си колега Александър Лукашенко в резиденцията си “Стрелна” в покрайнините на Санкт Петербург. “Винаги разглеждаме всички варианти - битови, криминални и най-вече от терористичен характер”, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия