Тестват за коронавирус всички жители на Ухан

Снимка: Архив

Оперативният щаб на Ухан даде указания за десет дни да се проведе скрининг на населението за COVID-19, след като в града се появиха нови случаи на заразяване.

На 9 май в Ухан, за първи път след като обяви край на пандемията, беше регистриран нов случай на заразяване с коронавирус, както и 16 безсимптомни носители на вируса, информира БГНЕС. 24 часа по-късно петима проявиха клинични признаци на заболяване и бяха преквалифицирани като потвърдени случаи. Това даде повод епидемиологичната заплаха в района да бъде повишена от ниска на средна.

На 18 април Ухан беше определен като зона с ниско ниво на заплаха, а на 26 април болница в града изписа последния пациент с коронавирус, съобщи РИА „Новости“.

Оперативният щаб в Ухан за борба с COVID-19 е изпратил спешно съобщение до всички оперативни щабове в районите на града във връзка със създалата се ситуация.

Взето е решение да се проведе скрининг на цялото население на Ухан за наличието на вирусна нуклеинова киселина, като тестовете трябва да приключат в рамките на 10 дни.

На 8 април властите в Китай отмениха напълно транспортната изолация на Ухан и разрешиха на хората да напуснат града, който заради коронавируса беше откъснат от света в продължение на 76 дни.

Постоянно живеещото в Ухан население е около 11 милиона души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия