Техеран планирал още удари по US цели

САЩ са готови да приемат мира с всички, които се стремят към него, заяви Доналд Тръмп в специално обръщение към нацията, предавано на живо от Белия дом.

Продължава да държи на прогонването на американските войски

Тръмп се въздържа от военни действия

Висш ирански командир обяви, че ракетните атаки на Техеран срещу позиции на САЩ в Ирак в сряда не са имали за цел убийството на американски военнослужещи, а са били опит да повредят „военната машина“, както и че Иран е планирал още удари по US цели в региона в случай на отговор от страна на САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки иранската държавна телевизия.

Бригаден генерал Амир Али Хаджизадех, който е командир на аерокосмическите сили на Иранската революционна гвардия, посочи, че единственото „подходящото отмъщение“ за убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани, ликвидиран в US въздушен удар, е да бъдат изгонени американските сили от Близкия изток.

Той отбеляза още, че Иран имал стотици ракети в готовност, както и че е използвал „кибератаки за изваждане от строя на самолетните и безпилотни навигационни системи на САЩ“.

Същевременно президентът Доналд Тръмп се въздържа от предприемането на по-нататъшни военни действия, като вместо това наложи нови икономически санкции на Техеран и едновременно призова за възобновяване на дипломатическите усилия и преговорите.

Коментари

Задължително поле