Техеран призова британския посланик във връзка със задържания в Гибралтар танкер

Снимка: Архив

Техеран призова британския посланик в Иран като израз на несъгласие със задържането на петролния танкер в Гибралтар, който е плавал под ирански флаг. Това заявиха от външното министерство в Техеран, като определиха действията на Великобритания като „незаконно блокиране“ на иранския морски съд, предава AFP.

Първият министър на британската територия Фабиан Пикардо заяви по-рано, че танкерът е задържан, тъй като е превозвал суров петрол към Сирия в нарушение на забрани, наложени от ЕС.

„След незаконното блокиране на иранския петролен танкер в протока Гибралтар от британска морска част, посланикът на споменатата държава бе призован във външното министерство в Техеран.“ Това заяви говорителят на ведомството Абас Мусави.

Инцидентът става на фона на обтегнатите отношения между Иран и ЕС, след като Техеран обяви, че смята да поднови своята ядрена програма като отговор на изоставянето на иранската ядрена сделка от страна на САЩ, които смятат, че подписаното през 2015 г. споразумение е неефективно.

Коментари

Задължително поле