Безизходицата с US бюджета (ИНФОГРАФИКА)

Министър Ангелкова: Павилиони с единна визия ще заменят сергиите по тротоарите в „Слънчев бряг-изток“

Двама души са загинали при катастрофа край Ловеч

Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел утре

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Бургаски лекари извадиха 35 см тумор

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Тигърът Мърдок отчаяно въздиша по Елза

Тигърът Мърдок по време на разходка. Снимки: Пламен Стоименов

С настъпващата пролет в столичния зоопарк се събуждат и любовните трепети.
След като Алф навърши една година, служителите от зоопарка му търсят булка. Историята на маймунчето от вида лапундер (Macaca nemestrina) трогна всички преди година. Когато то се появи на бял свят на 31 януари 2016 г., стана ясно, че майка му няма кърма и не може да се грижи за него. Наложи се служители на зоопарка да го вземат в дома си, за да може то да получи всички нужни грижи. Днес Алф е все така игрив, расте бързо и е в отлично здраве.

Маймуните са сред най-забавните обитатели на столичния зоопарк.
Маймуните са сред най-забавните обитатели на столичния зоопарк.

Оказва, че колкото и големи да са мераците на обитателите на зоопарка, на много малко от тях е възможно да бъдат осигурени подходящи условия за размножаване. Причината е в липсата на достатъчно място. “Не можем да пълним зоопарка с нови и нови животни, които да си делят все по-малко място, и в резултат да чуваме отрицателни оценки за работата си. Ние сме кандидати за Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и трябва да спазваме високи стандарти, които са много над минималните за пространство, аранжировка и създаване по имитиращ начин на природни условия”, обясни пред “Труд” Ирина Сахатчиева от столичния зоопарк.

Размножаването при хищниците за момента също е невъзможно. Въпреки това тигърът Мърдок, когото всички познаваме от рекламите на БТВ, търси контакт със своята съседка тигрицата Елза. Въпреки че не ги пускат в едно помещение, за да не се размножават, Мърдок често застава до стената на нейната клетка и я приканва да си говорят. Често се душат през клетката, разказват служителите на зоопарка.

Елза и Мърдок делят двора пред клетките. Един ден излиза Мърдок, а на следващия – Елза. Другата женска тигрица е Шели. Тя пристигна в зоопарка през 2006 година.

Голямо размножаване има при питоните, но служителите на зоокъта не са във възторг, защото отново липсва пространство.

При птиците поривът към любов и създаване на семейство е налице. Египетските лешояди вече са си направили гнездо и се подготвят за размножаване.

Повечето от животните не се вземат от дивата природа, а пристигат предимно от чуждестранни зоопаркове и вече са привикнали към живота в клетка. Зоопаркът работи с чуждестранни спасителни центрове, основно с Холандския спасителен център, който ни е пратил три златни риса.

Преговорите със зоопарковете в Европа за обмен на животни продължават Засега колекцията на столичния зоопарк разполага с над 2000 животни През тази година има възможност да пристигнат котешки лемури и група диви кози. Търсят се и зебри.

Разширяват домовете на обитателите

Очаква се да се разширят почти двойно клетките на маймуните, за да има повече място за лиани, въжета и дървета. Нови къщички ще има и за големите котки, те ще са с разчупена форма и няма да са подредени в една редица. Целта е да има елемент на изненада, а посетителите да не знаят какво ги очаква в следващата клетка. Така те ще виждат тигър, а изведнъж срещу тях ще се появи пантера.

Грубите решетки ще се подменят с нови фини мрежи, които са почти невидими, обещават от ръководството. Ягуарите и пумите ще се обзаведат със собствени басейни, а клетката им ще заприлича на истинска джунгла. Те ще приличат на естествени езера и затова ще са с различна дълбочина. За котките, които не обичат водните бани, ще има други удобства като сенници и лежанки. На по-късен етап ще има нови къщички и за мечките, където грозният бетон ще бъде заменен от планина, дървета, храсти и езерца. Целта е градината да бъде приета в Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, за да може да участваме в международни програми за съхранение на животни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.