„Титаник“ оживява в цвят

„Титаник в цвят“ възкресява потъналия лайнер.

Благодарение на технологиите

Нов документален филм разказва за живота на хората, плавали с обречения кораб

Историята не спира до потъването на лайнера

Думата "Титаник" е една от най-известните в английския език и всеки знае историята на трагично потъналия на 15 април 1912 г. след сблъсък с айсберг презокеански лайнер, но непрекъснато излизат нови факти около него, непознати на публиката. Някои от тях са показани в новия документален филм в две части „Титаник в цвят“, който ще дебютира по Viasat History на 22 септември в 22:00 часа с повторение на 26 септември и 3 октомври в същия час. Режисьор на лентата е Джонатан Майо. 

В черно и бяло

Несъмнено „Титаник" е най-колоритният и зрелищен кораб в началото на ХХ век, но историята му често се разказва в черно и бяло. Сега, благодарение на най-съвременни технологии, той се разкрива в истинските си цветове със снимки и филмови кадри. Много от тях са специално оцветени за новия документален филм, оживявайки хората, построили най-известния кораб на миналия век, и тези, които са плавали на него. „Кара те да осъзнаеш, че тези хора не са съществували в черно-бял свят. Те са съществували в свят, толкова пъстър, колкото нашия", казва историкът Гай Уолтърс.

„Няма нищо по-сигурно, което да прави период от историята да изглежда недостижим, от купища черно-бели филмови кадри – те карат ума да се дистанцира. Затова с удоволствие използвахме оцветяване, за да разкажем историята на може би най-известния кораб в света“, разказва режисьорът Джонатан Майо. 

Заснета е само една минута от строежа

„Разбира се, всички знаят за филма на Джеймс Камерън „Титаник“, но ние смятахме да използваме снимки и филмови кадри на действителния кораб – уточнява режисьорът. -Има доста снимки на „Титаник“, на оцелелите и последствията – много от тях рядко виждани досега, а ние имахме екип от трима колористи, които свършиха невероятна работа. Въпреки голямото количество филмови кадри в интернет, почти всички са от сестринския кораб на „Титаник“ – „Олимпик“, първият, който отплава, и така получава по-голямата част от вниманието.“

А най-много кадри има от „Олимпик“, защото той е не само първият, но и най-дълго плавалият лайнер на компанията Harland and Wolff, който е пуснат на вода на 20 октомври 1910 г. Той е първият завършен кораб от трио лайнери, като негови по-млади събратя са „Титаник“ и “Британик“. За разлика от тях, които потъват съответно през 1912 и 1916 г., „Олимпик“ има успешна кариера и въпреки някои премеждия, продължава да плава до 1935 г.

Всичко, което съществува от „Титаник“, е само една минута филм в корабостроителницата Harland and Wolff, където той изглежда мръсен и недовършен. Създателите на документалния филм успяват да оправят записа и да съживят незавършения кораб.

„Цялото оцветяване на филма беше направено от компанията Filmfinity и тяхната основна задача беше да трансформират промоционални кадри на „Олимпик“ от 1921 г. Корабите са били почти идентични, така че това е чудесен начин да видите как би изглеждал „Титаник“ в морето, когато е в пълна изправност,“ разказва още Майо.

Встрани от трагедията

Продуцентският екип на новия филм има мантра: „Забравете нитовете!“ Той не се интересува много от конструкцията на лайнера, а вместо това - от живота и преживяванията на хората, които са плавали с него. Плюс това историята не спира до потъването на кораба, както става в много игрални и документални филми. Създателите на „Титаник в цвят“ проучват емоционалното и психологическото въздействие върху общности като тази в Саутхемптън например, който е дом на три четвърти от екипажа на кораба.

„Един особено емоционален момент за мен беше да видя училищен дневник от архивите в Саутхемптън, написан от директор в същия следобед, когато лайнерът потъва. Той отразява колко разстроени и стресирани са били децата, тъй като се страхували, че са загубили бащите си. Интервюирахме и хора, които са имали родители на „Титаник“ -  разказва режисьорът. - Да погледне в очите на някой, който е бил толкова близо до случващото се, надявам се, ще бъде специален момент за публиката.“

Екипът снимал търг на сувенири от „Титаник“ и имал привилегията да може да се докосне до някои от експонатите. Да пипнеш палубно одеяло на White Star Line, което е било на „Титаник“, както и една от спасителните лодки, е невероятно!
Филмът представя и някои нови факти. Известно е например, че „Титаник“ е нямал достатъчно спасителни лодки за всички на борда, но все пак е имало четири лодки повече от необходимите, според разпоредбите от 1912 г.

Друго нещо, което създателите на филма научават е, че Фредерик Флийт - наблюдателят, който забелязва опасността твърде късно, приключва дните си като продавач на вестници в Саутхемптън. Хората му крещели: „Здравей, Фред! Виждал ли си айсберги напоследък?“

0622-1 „Титаник в цвят“ възкресява потъналия лайнер. 
0622-2 Така би изглеждал корабът според запазени снимки на близнака му „Олимпик“.
0622-3 Джонатан Майо е режисьор на документалната лента. 
0622-4 Минутка филм от строежа на „Титаник“. 
0622-5 Пътниците са се радвали на луксозна обстановка.
0622-6 Черно-бели кадри са специално оцветени за документалния филм. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл