Тихо мачкат делото за смъртта на Милен Цветков

“Ауди”-то на убиеца стои под открито небе на паркинга на СДВР. Снимка: Цветан Томчев

Акцията за спасяване на наркомана тръгна с два манипулирани клипа в социалните мрежи

Двата автомобила стоят под открито небе

Четвърти ден след смъртта на Милен Цветков, видими и невидими сили продължават да мачкат делото така, че когато то стигне в съда, да е достатъчно спорна вината на дрогирания шофьор и той да се спаси от тежка присъда.

По телевизии и сайтове продължават да се явяват “очевидци”, начело с Ловеца на автографи Тодор Петров , които обясняват колко добре бил журналистът след катастрофата, ама как притичалите първи не успели да му окажат помощ, линейката закъсняла и т. н. По този начин може да се преквалифицира обвинението на Кристиян Николов като нанасяне на тежка телесна повреда и да отпадне обвинението му за умишлено или неумишлено причиняване на смърт.

Второ - двата блъснати автомобила - “Субару”-то на журналиста и джипа “Ауди Q 7” на убиеца, стоят под открито небе на паркинга на СДВР. Вали ги дъжд и ги пече слънце, за да се измият и изпарят всички следи. Оградата там е бутафорна, а като изключим лепенките по вратите на джипа, двете коли дори не са опасани от полицейски ленти, за да е видно, че достъпът до тях е ограничен. Току виж при някой по-следващ оглед излезе, че спирачките на аудито са били прерязани, или е имало някаква друга техническа неизправност, заради която джипът да се вреже в автомобила на Цветков. Днес репортер на “Труд” направи няколко безуспешни опита да се свърже с вътрешния министър Младен Маринов и главния секретар на МВР Ивайло Иванов, за да ги попита знаят ли къде са двата автомобила и сигурно ли е това място. Засега отговори няма.

Трето - още в първия ден “очевидци” пуснаха чрез медиите версията, че аудито се движело с около 80 км/ч, когато е блъснало колата на Цветков. Оттогава всички се позовават точно на тази скорост, докато пораженията по двата автомобила и местата на които те се озовават след сблъсъка по-скоро сочат за повече от 100 км/ч. Защо досега не са изнесени данни от скоростомера на джипа?

Вместо тях във фейсбук се пуснаха два клипа от охранителни камери, които показват манипулирани записи от катастрофата. Това доказа Георги Врабчев - режисьор, монтажист, експерт по специални ефекти. Според експерта те са точно с два пъти по-бавна скорост от реалното. За да излезе “на забавен каданс”, че аудито се е движило с “леко превишена” скорост. Докато в действителност, при нормална скорост, каквато режисьорът се е постарал да покаже, джипът се движи едва ли не като куршум - с над 100 км/ч.

“Всеки може да си направи сам изводите - каза Врабчев пред “Труд” - Целта ми не е да твърдя нещо, а да покажа какво съм видял като професионалист, а нека който има отговор да каже защо е станало така”.

Похвални са усилията на прокуратурата да преквалифицира обвинението на Кристиян Николов от неумишлено в умишлено причиняване на смърт и да го поддържа пред съда. Но в съдебната зала тези обвинения ще бъдат атакувани по всички линии от цяла армия адвокати. Пледоариите на защитата започнаха тихо в социалните мрежи и в част от медиите и тяхната цел е ясна - делото да се смачка, а убиецът на Милен да се размине с по-леко наказание.

 

Обвиниха Кристиан Николов за умишлено убийство

Карал надрусан с 4 вида дрога

Софийска градска прокуратура преквалифицира обвинението на 22-годишния шофьор Кристиан Николов и му предяви ново, по-тежко обвинение за умишлено престъпление, причинило смърт, извършено като водач на моторно превозно средство. По текста на чл. 342, алинея 3, буква “в” Николов може да получи от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда.

Днес прокуратурата поиска от Софийския градски съд да наложи постоянен арест на Николов. Заседанието започна след 20 ч, след редакционното приключване на броя. От държавното обвинение сочат, че джипът “Ауди Q7” се е движел със скорст над разрешената в този участък на ул. “Хенрик Ибсен”. Не спрял при приближаване на кръстовището при червен сигнал на светофара, вследствие на което умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков. Случаят е особено тежък, тъй като деецът е управлявал моторно превозно средство след употреба на различни видове наркотични вещества - амфетамин, марихуана, кокаин и бромазепам. Застрашил е живота и здравето на множество участници в движението, като деянието е извършено на оживено кръстовище.

 

Съдебният лекар д-р Галина Милева пред “Труд”:

Категорично - смъртта на журналиста е заради удара

Не може очевидец да гадае какво се случило

Мария Кехайова

Труд, Бургас

] Доктор Галина Милева от Бургас е сред най-известните съдебни лекари в България.
Доктор Галина Милева от Бургас е сред най-известните съдебни лекари в България.

“Категорично - смъртта на Милен Цветков е настъпила от удара. Изобщо не може да се говори за закъсняване на линейка, за недобре оказана първа или спешна помощ. Не мога да зная непосредствената причина за смъртта на Милен Цветков, но съдейки от моята практика, смятам, че най-вероятно е гръдна травма. Единствено съдебният лекар, който прави аутопсията, може да каже на сто процента причината. Не може свидетел, който е гледал отстрани да гадае какво се е случило, още по-малко, ако той изобщо не е лекар”. Това коментира пред “Труд” д-р Галина Милева от Бургас, която е сред най-известните съдебни лекари в България. Тя е с над 30 годни стаж в професията си, бивш депутат от ГЕРБ до 2015 г. На д-р Милева бе поверена експертизата на терориста, който през лятото на 2012 г. на летище “Сарафово” взриви бомба и загина заедно с петима израелски туристи и български шофьор на автобус.

Както писа “Труд”, от твърденията на очевидеца Тодор Петров може да излезе, че случаят е тежка телесна повреда, а не причиняване на смърт по непредпазливост. И 22-годишният дрогиран шофьор Кристиан Николов да бъде оправдан за убийството на Милен Цветков, а деянието му преквалифицирано, предупредиха юристи.

“При удар отзад с такава скорост, ударът придава огромно ускорение на предния автомобил. Затова говоря за гръдна травма. Допускам да има и гръбначно мозъчна травма. В гръдната област или е била разкъсана сърдечна торбичка, или имама разкъсване на аорта, или на голяма белодробна артерия, тъй като се съобщаваше за кръв в гръдна кухина при опита пострадалия да бъде интубиран”, каза още д-р Милева. Тя обясни, че с разкъсана аорта човек не може да оцелее.

“Това е травма, несъвместима с живота. Когато имаме сърдечна тампонада с разкъсване на аорта, внезапната смърт настъпва много бързо. И на втората минута колегите с реанимационния автомобил да са там, като не знаят диагнозата, няма как да помогнат. През годините имаме доста такива случаи, но предимно при челни сблъсъци, при които двете коли преди удара се движат с висока скорост. По-отдавна е имало и случаи с удари отзад. Но повтарям - само колегата, който направи аутопсията, може с точност да посочи причината за смъртта”, заключи д-р Милева.

 

Аутопсията сочи

Вътрешен кръвоизлив от разкъсване на аортата

Журналистът Милен Цветков е получил четири несъвместими с живота травми при жестоката катастрофа. Една от тях е разкъсване на аортата, предизвикала вътрешен кръвоизлив. Той е бил с множество наранявания на вътрешните органи. Травмите са причинени от удара. Контузени са черния дроб, белите дробове, счупени са ребрата му от 3-о до 11-о. Според медици е възможно Цветков да е останал в съзнание до 5 минути, но травмите му категорично са несъвместими с живота.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения