Дневен хороскоп на Алена за петък, 06.12.2019

На 6 декември 2019 да почерпят

Скорсезе и Копола: Студио „Марвел“ не прави кино! Всичко е само един комерс, твърдят легендарните режисьори

Парламентът прие бюджета за 2020 г.

„Стачката на стачките” парализира Франция Милиони на бунт срещу пенсионните реформи на Макрон

#MeToo трейлър на новия политически коректен филм за Бонд “Силната чернокожа жена” Лашана Линч съперничи на 007

Пирати отвлякоха гръцки танкер край Нигерия

3028 лв. заплата в софтуерните компании Над 30 хил. са заетите в бранша

Протеини пазят сърцето и кожата в студа Балансираме белтъчния прием с фибри

Словашкият парламент отхвърли спорен законопроект за абортите

50% излишно висше образование

Чаатай Улусой надебеля

Кардайъ: Лъсна съглашателството между ГЕРБ и БСП

ГДБОП разби банда „ливанска пералня” (обзор) Босът Ахмад Шараф и пет от мулетата му са обвинени за пране пари

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 6 декември 2019

Това е хидра Европа се подготвя за война със Силициевата долина

Зоват за „унищожаването“ на Amazon, Facebook и Google

Европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер се противопостави на разчленяването на компаниите от Силициевата долина, съобщи Business Insider. Призивите за „разрушаване“ на глобалните технологични корпорации, лишавайки ги от абсолютна власт, все по-често се чуват в САЩ от средите на демократичните политици. Една от най-известните поборници на тази стратегия е кандидатът за президент на САЩ Елизабет Уорън, която твърди, че Google, Amazon, Facebook и Apple буквално са унищожили лоялната конкуренция.

През март тази година Уорън обяви, че ако бъде избрана, нейната администрация ще трансформира технологичния сектор на американската икономика, което ще включва „унищожаването“ на Amazon, Facebook и Google.

Според Вестагер обаче, за да се взаимодейства с големите IT-компании, е необходимо да се измисли нова тактика. Европейският комисар отбеляза, че за да се появи в дневния ред унищожаването на компаниите, трябва да има сериозна заплаха или нарушение на закона от тяхна страна, това все още не се наблюдава. Тя добави, че не изключва тази ситуация в бъдеще, но засега не подкрепя разчленяването на Долината: „Проблемите ни с нея не са толкова големи, че тяхното унищожение да е единственото решение“.

Маргрет Вестагер добави, че регулирането на големите технологични компании с помощта на инструментите, които са достъпни за повечето регулатори като глоби и надзор, само „частично решават проблема“. Вестагер също направи аналогия с митичното същество – хидрата, с която се е борил Херкулес. „Когато отрежете една глава, израства още една, или още две или още седем. Ето защо съществува опасност не само да не разрешите проблема, но и да го увеличите“, каза политикът.
Като алтернатива Европейският комисар предложи големите IT-компании, които са достигнали до определен размер и влияние в своята област на дейност, да имат допълнителни отговорности. Освен това тя изрази мнение, че призивите за регулиране на големите технологични компании, известни с нечестните си практики, например незаконното събиране на данни, трябва да идват от обикновените потребители.

(Превод – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.