Това ли е политическата ни позиция

Снимка: Архив

Посланието на първия ни дипломат е в знак на солидарност с Лондон

“България стои до съюзника си Обединеното кралство. Използването на токсични химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин.” С това съобщение в социалната мрежа “Туитър” в сряда вечерта българският министър на външните работи Екатерина Захариева обяви позицията на София в разгарящия се международен скандал, около покушението срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, във Великобритания на 4 март. Посланието на първия дипломат на България и временен председател на Съвета на външните министри на ЕС, е публикувано в “Туитър” часове, след като британското правителство обяви, че ще експулсира от своя територия 23-ма руски дипломати, за които се предполага, че са агенти на тайните служби на Москва.

Пред вестник “Труд” говорителят на министерството на външните работи Иван Димов потвърди, че позицията на министър Захариева е официалната такава на София в аферата до момента. И трябва да се разглежда като послание на солидарност към Лондон, а не като присъединяване към санкциите, които Великобритания обяви че налага срещу Русия. Обща позиция на Европейския съюз по въпроса за бъдещите отношения с Москва ще бъде взета на предстоящия Съвет на държавните и правителствените ръководители на държавите членки, който ще се състои на 22-23 март в Брюксел.

Коментар “Труд”

С поведение на председатели

Изгубени в съвременната дипломация - се оказахме, уважаеми сънародници, в историята около предполагаемото покушение с токсично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, Юлия, във Великобритания. Много ни се насъбра, председатели на ЕС! Пък и държавното ръководство предпочете да се скрие на този етап от аферата и да остави в ръцете на МВнР на България, да отстоява позициите му. Както може би се и предполага в такава ситуация, минус достойнството. В крайна сметка “цвърченето” в “Туитър” през 140 знака на послание, е утвърденият нов модел на поведение в съвременната външна политика. Който пропуска тези факти, се залъгва, че следи отблизо събитията.

Коментари

Задължително поле