Токът и парното поскъпват от юли (обзор)

С колко точно ще е увеличението, ще зависи от цената на газа

Топлофикации искат от 1,5 до 9% повече

Освен тока и цената на праното ще бъде увеличена от 1 юли, стана ясно на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Според заявленията на топлофикациите най-голямо увеличение е поискала бургаската – с 9,06%. „Топлофикация Плевен” предлага поскъпване с 6,12%, „Топлофикация Перник” – с 4,16%, а тези в Русе и Сливен – с над 3%. За София исканото повишение е с около 1,5%.

Колко точно ще бъде увеличението ще стане ясно, след като се уточни с колко ще се повиши цената на газа от юли, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов. До 10 юни “Булгаргаз” ще внесе в комисията своето предложение. Преди месец дружеството обяви, че иска ръст от 16%. “Комисията продължава да следва консервативната си политика и да не допуска сериозни промени по отношение на исканите цени”, отбеляза Иванов.

Относно цената на тока КЕВР предлага за абонатите на ЧЕЗ увеличението да е с 1,7%, за тези на ЕВН – с 1,8%, а за клиентите на “ЕнергоПро” - с 2,6%. Сметките обаче не са окончателни, защото са на база сегашната цена на природния газ.

Коментари

Задължително поле