Токът ще поскъпне, но не драстично (обзор)

Има основания да се проведат преговори с "Газпром" и България да получи по-добра цена за покупката на природен газ, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Миналата година бяха поискали 41% ръст, но КЕВР не го одобри

Цената на газа нарасна с близо 30%

Цените на тока и парното ще нараснат, но увеличението няма да е драстично. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов по време на изслушването му в парламента.

За ценообразуването значение имат цените на въглеродните емисии, които от 22 евро на тон са поскъпнали на 50 евро. В резултат цената на емисиите вече е по-голяма от производствената цена на един мегават час от въглищните електрически централи, обясни Иванов. Освен това цената на газа през последните месеци е нараснала с 20-30%, допълни той.

Иванов обаче обясни, че всяка година енергийните дружества предлагат изключително големи повишения на цените, но КЕВР приема тези заявления само за информация. През 2020 г. средното поскъпване на парното, поискано от топлофикациите, е било 41%. КЕВР е отхвърлила тези искания и е щяла да одобри поскъпване с 3%. Но тогава е била направена промяната в договора между "Газпром" и "Булгаргаз" и това е довело до намаление на цените.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари