Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Тома Белев обсебил Асоциацията на парковете за лична изгода Като шеф на сдружението участвал в проект за 4 790 000 франка

Тома Белев (вляво) и Веселина Кавръкова по време на официалната церемония за началото на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 швейцарски франка.

Швейцарски пари са причината за упорството на „еколога“

Постът му бил нужен, за да спечели финансирането

Тома Белев е обсебил управлението на Асоциацията на парковете в България (АПБ), за да спечели швейцарски проект за 4 790 000 франка – това сочат фактите от 2012 година до днес.

След като Белев губи конкурса за директор на Природен парк „Витоша“ през февруари 2012-а, той насочва усилията си към запазването на председателското място на Управителния съвет на АПБ и то на всяка цена.

Начело на ПП „Витоша“ лесовъдът застава през 1999 г, без конкурс. През 2011 година е обявен конкурс, на който той се класира трети и губи управлението на парка. В същото време Белев е председател на АПБ в качеството си на директор на ПП „Витоша“.

Сдружението е основано през 2003 година, като в него членуват дирекциите на 8 природни парка в качеството има на юридически лица, които са представлявани от директорите им.

След като вече не оглавява ПП „Витоша“ Тома Белев е длъжен да напусне АПБ, като свика Общо събрание, което да избере нов легитимен председател – такъв, който отговаря на изискванията и на Устава на сдружението. Но Белев не прави това, като през септември 2012 година става ясно защо. В този момент текат процедурите по избор на изпълнител на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лева по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът се изпълнява в рамките на четири години.

За партньори от българска страна, освен Асоциация на парковете в България, са избрани WWF – Дунавско-Карпатска програма България, оглавявано от жената на Белев – Веселина Кавръкова, Българо-швйецарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, по това време съпредседател на партия „Зелените“, Българско дружество за защита на птиците. Всичките те са членове на коалицията „За да остане природа в България“ и са свързани помежду си.

Дотук хронологията е следната: Въпреки че Белев вече не е директор на ПП „Витоша“, той продължава да управлява АПБ в нарушение на закона. Не свиква Общо събрание на сдружението, каквото задължение има, защото през септември посочените организации са определени за изпълнители на проекта по швейцарската програма и към тях потичат пари.

През 2014 година, подплашен от медийния шум, надигнал се заради обсебването на АПБ и пред угрозата да се лиши от швейцарските франкове, Белев свиква Общо събрание. На него той вкарва допълнително в сдружението 15 физически лица, всички до един негови приближени, за да промени съотношението и да получи мнозинство, за да го изберат отново за председател. Решенията от това фалшиво събрание са атакувани в съда.

На първата инстанция – състав на Софийския градски съд, събранието е обявено за незаконно. Втората инстанция – Софийския апелативен съд, потвърждава това. Тази седмица „Труд“ разкри, че решението е влязло окончателно в сила, след като Тома Белев е изпуснал сроковете за обжалване пред последната инстанция – Върховния касационен съд.

Постановеното от магистратите решение показва, че Белев е заблуждавал, за да усвои част от милионите франкове.

Нещо повече – освен официалните власти у нас, Белев лъже и Европейската комисия, която през 2016 година награждава изпълнителите на проекта. Призът е връчен от комисаря по околна среда Кармену Вела, така че сред измамените е и той.

До днес, въпреки решението на българския съд, Белев отказва да се оттегли от АПБ, както вече е задължен и от магистратите.

Погазването на законите от Тома Белев и упоритият му отказ да излезе от Асоциацията на парковете в България има четири 4 790 000 мотива. Въпросът е един – ще се измъкне ли Белев безнаказано за пореден път.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.