На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Тома Белев обсебил Асоциацията на парковете за лична изгода Като шеф на сдружението участвал в проект за 4 790 000 франка

Тома Белев (вляво) и Веселина Кавръкова по време на официалната церемония за началото на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 швейцарски франка.

Швейцарски пари са причината за упорството на „еколога“

Постът му бил нужен, за да спечели финансирането

Тома Белев е обсебил управлението на Асоциацията на парковете в България (АПБ), за да спечели швейцарски проект за 4 790 000 франка – това сочат фактите от 2012 година до днес.

След като Белев губи конкурса за директор на Природен парк „Витоша“ през февруари 2012-а, той насочва усилията си към запазването на председателското място на Управителния съвет на АПБ и то на всяка цена.

Начело на ПП „Витоша“ лесовъдът застава през 1999 г, без конкурс. През 2011 година е обявен конкурс, на който той се класира трети и губи управлението на парка. В същото време Белев е председател на АПБ в качеството си на директор на ПП „Витоша“.

Сдружението е основано през 2003 година, като в него членуват дирекциите на 8 природни парка в качеството има на юридически лица, които са представлявани от директорите им.

След като вече не оглавява ПП „Витоша“ Тома Белев е длъжен да напусне АПБ, като свика Общо събрание, което да избере нов легитимен председател – такъв, който отговаря на изискванията и на Устава на сдружението. Но Белев не прави това, като през септември 2012 година става ясно защо. В този момент текат процедурите по избор на изпълнител на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лева по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът се изпълнява в рамките на четири години.

За партньори от българска страна, освен Асоциация на парковете в България, са избрани WWF – Дунавско-Карпатска програма България, оглавявано от жената на Белев – Веселина Кавръкова, Българо-швйецарската фондация „Биоразнообразие“ на Петко Цветков, по това време съпредседател на партия „Зелените“, Българско дружество за защита на птиците. Всичките те са членове на коалицията „За да остане природа в България“ и са свързани помежду си.

Дотук хронологията е следната: Въпреки че Белев вече не е директор на ПП „Витоша“, той продължава да управлява АПБ в нарушение на закона. Не свиква Общо събрание на сдружението, каквото задължение има, защото през септември посочените организации са определени за изпълнители на проекта по швейцарската програма и към тях потичат пари.

През 2014 година, подплашен от медийния шум, надигнал се заради обсебването на АПБ и пред угрозата да се лиши от швейцарските франкове, Белев свиква Общо събрание. На него той вкарва допълнително в сдружението 15 физически лица, всички до един негови приближени, за да промени съотношението и да получи мнозинство, за да го изберат отново за председател. Решенията от това фалшиво събрание са атакувани в съда.

На първата инстанция – състав на Софийския градски съд, събранието е обявено за незаконно. Втората инстанция – Софийския апелативен съд, потвърждава това. Тази седмица „Труд“ разкри, че решението е влязло окончателно в сила, след като Тома Белев е изпуснал сроковете за обжалване пред последната инстанция – Върховния касационен съд.

Постановеното от магистратите решение показва, че Белев е заблуждавал, за да усвои част от милионите франкове.

Нещо повече – освен официалните власти у нас, Белев лъже и Европейската комисия, която през 2016 година награждава изпълнителите на проекта. Призът е връчен от комисаря по околна среда Кармену Вела, така че сред измамените е и той.

До днес, въпреки решението на българския съд, Белев отказва да се оттегли от АПБ, както вече е задължен и от магистратите.

Погазването на законите от Тома Белев и упоритият му отказ да излезе от Асоциацията на парковете в България има четири 4 790 000 мотива. Въпросът е един – ще се измъкне ли Белев безнаказано за пореден път.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.