Томислав Дончев: Тези които искат да бутнат властта с партизански методи, заслужават прозвището "гадове"

Снимка: Денислав Стойчев

Кои са гадовете, които искат да бутнат властта. Тези, които правят политика с партизански методи. Такава позиция изрази вицепремиерът Томислав Дончев пред Канал 3.

Основна тема в интервюто бе сделката за ЧЕЗ, за която в парламента дори бе създадена временна комисия. "Нямам притеснение от изводите, до които ще достигне парламентарната комисия. Самата технология на сделката не предполага каквото и да е било участие на хора от властта. Не българската държава или структура, която е под контрол на правителството е участник в сделката", обяви вицепремиерът.

"Историята се повторя или само като фарс, или само като трагедия", допълни той в отговор на въпроса дали вижда сценарий, при който се повтаря историята от 2013 г., когато именно сметките за ток свалиха първият кабинет на Бойко Борисов.

"По принцип опасения може да има само поради простата причина, че това е услуга с висока обществена значимост. И ако някой насажда страховете, че ще има проблем с електроснабдяването или пък че цената ще се вдигне, то хората няма как да останат равнодушни и спокойни. За съжаление обаче в последно време това е водещата политическа технология – играта със страховете.

Въпросът обаче е друг. Играта със страховете може да позволи на някого да бъде много добър опозиционер. Защото това е технология, която позволява ефективно да се удря властта. Но играта със страховете не е помогнала на никого да бъде добър управленец", категоричен е Дончев.

На въпроса кои са гадовете, които искат да бутнат властта, за които говори преди време премиерът Борисов, Дончев отговори:

"Не мога да ги назова поименно, но по принцип всеки, който прави политика с партизански методи, сигурно заслужава подобни прозвища. Дали е гад или нещо друго...

Няма значение дали са леви или десни. За мен най-големият проблем е правеното на политика с неполитически средства. Това е „екологичен” проблем. Защото един токсин като се пусне в обществото, той не изчезва, той продължава да се върти и се връща при този, когото го е пуснал”.

Вицепремиерът изрази и своята лична позиция относно това каква трябва да бъде ролята на държавата в сделката за ЧЕЗ.

"Действията на държавата в енергетиката не бива да бъдат продиктувани от спонтанни действия. Тоест, енергетиката, в това число и електроразпределението, ще бъде, както е решено преди 15 години - ще бъде частно – ще привлечем добри европейски оператори, които ще модернизират мрежата. Това е едното решение. Не можем да кажем по дефиниция дали това е добро или лошо, защото имаме в Европа добри модели на държавно електроразпределение и добри модели на частно. Има и лоши модели на държавно и лоши модели на частно.

Другият вариант е държавата да каже: поемаме курс за много по-масирано държавно присъствие, за да могат хората да са спокойни, че има контрол върху тази стратегическа инфраструктура и тя да стане държавна. Само че това не се прави от днес за утре. Прави се със стратегия, с промени в закона... Защото ако нещо е частно към момента, а утре трябва да стане държавно, това трябва да се случи по определен път. Ситуацията обаче не е такава. Ние няма как да вземаме решение с хоризонт 4-5 години. Ситуацията е извънредна, има обществени притеснения, не възникнали от само себе си, в голяма степен политически генерирани. За една голяма част от хората, ако държавата не присъства, има проблем – най-малкото репутационен. Ние не може да си позволим българите да са загрижени и притеснени по отношение на електроснабдяването. Както казах, това е извънредна ситуация и необходимо извънредно решение. Затова е напълно нормално да започнат да се водят разговори или преговори. Държавата има такова желание. Ако този, който продава е склонен, ние бихме участвали. С какъв процент, към момента не е най-важното, защото ние нямаме още принципно съгласие", коментира Дончев.

По отношение на възможното по-голямо присъствие на държавата в сектор "Енергетика", нещо за което се застъпиха и коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединени патриоти, Дончев е на мнение, че "това не винаги е лошо решение".

Той коментира и призивите на БСП да се развали сделката за ЧЕЗ.

"Разликата между опозицията и управляващите е, че управляващите трябва да предприемат действия, опозицията може да говори това, което си иска с цел да спечели обществена симпатия".

Според вицепремиера престрелките при патриотите не могат да разклатят управлението.

Коментари

Задължително поле