Томислав Дончев - Управителят на проекти

„Самочувствието да бъдеш европеец предполага да очакваш и да искаш повече. Разбира се, и да даваш повече. Това е най-устойчивият и най-трайният позитив от членството (в ЕС). Защото и публичните институции, и политиците дават най-доброто от себе си, когато някой умее да го поиска.“

Тези крилати слова принадлежат на изконния вече ковчежник на еврофондове във всяко правителство на Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев. При подобно верую, прилежно вписано в оформлението на персоналната му интернет страница, на човек да му се прииска. Какво ли не. Най-вече онези дребни неща, които създават условия за нормален живот в смислена държава. Но кой знае, по волята на гласоподавателите на третия опит експериментът ГЕРБ може и да произведе реално осезаеми резултати, което несъмнено ще зависи в немалка степен от придобитите вече опит и умения на г-н Дончев и колегите му от кабинета.

Вицепремиерът по еврофондовете досега успешно се позиционира в отбора на “Знаещите” в политическата върхушка на ГЕРБ и е безспорно сред разпознаваемите лица на “управлението Борисов”. За това свидетелства най-малко фактът, че на последните парламентарни избори беше локомотив на две избирателни листи на партията си - в София и в родния Габрово. Да, политически трик е (”първо хора за местата и после места за хората”), но все пак си е и признание за натрупан актив пред партията и избирателите й след десетилетие присъствие в публичния живот.

За политиците се съди по делата и резултатите им. Ще видим, както се казва. Иначе визитката на вицепремиера е позната на повечето все още заинтересовани от битието и бъднините на държавата ни български граждани, без значение от политическия им уклон или географското им местоположение.

Томислав Дончев идва на белия свят на 6 май 1973 г. в града на хумора, сатирата и мостовете Габрово. Зодия Лъв е - било важно напоследък да се знаят тези неща за политиците. Горд дипломант на местната математическа гимназия. В зората на демокрацията бъдещият вицепремиер напуска българския Манчестър (както са наричали града през Възраждането), за да се отдаде на хуманитарните науки, и през 1997 г. вече е магистър по философия от Великотърновския университет. Има и второ висше - журналистика. Не е ясно ходил ли е в казарма, както и защо никой досега не е запълнил трайно тази пробойна в общественото познание.

След университета Томислав Дончев даскалува две години етика и философия в хуманитарната гимназия “Св. св. Кирил и Методий” в старопрестолния град. Прецапва за кратко през радио “Габрово” и с началото на века вече се е ориентирал към “бизнеса с фондациите” и “Отворено общество”, на което е секретар на местния клуб на приятелите. До 2004 г. е изпълнителен директор на сдружението с нестопанска цел “Високотехнологичен бизнес инкубатор” в родния си град, където добива първоначалната си закалка в боравене с проекти с чуждо финансиране. Успоредно преминава през една допълнителна преквалификация в областта на развитието на малките и средните предприятия в Израел и с достатъчно “опит в проектите” под пояса е назначен за програмен директор на “Отворено общество” в София. Следващите три години (2004-2007) Томислав Дончев са занимава ексклузивно с конкурсите по европейските предприсъединителни програми в областта на социалната сфера и регионалното развитие.

Политическата му звезда изгрява на местните избори през 2007 г., когато “управителят на проекти” е избран за кмет на Габрово от листата на ГЕРБ. С поемането на поста Дончев се впуска в “мащабно кандидатстване” и за първите си 12 месеца управление успява да осигури за града си допълнителни 14 млн. лева към общинския бюджет. Тези му умения привличат генералския поглед и година след идването на власт на първото правителство “Борисов” през 2010 г. габровският градоначалник е назначен за министър без портфейл, отговарящ за европейското финансиране. С изборите през 2013 г. влиза като депутат в Народното събрание и е назначен за вицепремиер по фондовете в кабинета. И сега - отново.

 

Специалист по всичко

“За да си успешен кмет в България... трябва да разбираш от бюджет, от образование, от социални грижи, от отбранителна и мобилизационна подготовка, от асфалт, от бетон, от дърводобив, да си мениджър, да си политик, да може да убедиш някой министър, че си прав и че нуждата ти е безспорна. (...) Затова най-важното е друго - да можеш да учиш, да знаеш какво искаш и да го искаш много, за да може да изтърпиш всичко.”

Из “Как да си изберем кмет - наръчник на потребителя” от страницата на Томислав Дончев

 

За него

Продукт на партията

Томислав е продукт на партията. Доказан професионалист и с безупречна репутация. Познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на евросредства.

Бойко Борисов, министър-председател

 

Земен и достъпен

Томислав Дончев е човек на действието и на вярната експертиза. Лидер, който може да мотивира екипа. Иначе е голям пич. Изключително земен и достъпен.

Димитър Николов, кмет на Бургас

 

Не обича дългите срещи

Той (Томислав Дончев) е прозорлив и далновиден. Не обича дългите срещи. Кратко и ясно задава какво трябва да се направи. Човек на резултата. Дързък, не се оплаква.

Таня Христова, бивш зам.-кмет на Габрово

 

Философ по рождение

Той (Томислав Дончев) повече се учеше в кабинета по физика. Там беше... Амбициозен, философ по рождение. Той просто към всеки един въпрос, който се постави, може да бъде географски, физически, химически, какъвто и да е друг, все тръгва с философския подход, с едно широко обяснение, с многословие и т.н., въобще организиран, амбициозен и спортист.

Йордан Ташков, бивш учител в габровската математическа гимназия, пред Би Ти Ви

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети