Томислав Николич: Сърбия няма да признае Косово и няма да се кара с Русия, за да стане член на ЕС

Томислав Николич

„Сърбия желае да стане член на ЕС, но съществуват две условия, които тя не може да изпълни - да признае независимостта на Косово и да се скара със страните, с които се кара ЕС и преди всичко с Русия.“ Това заявява сръбският президент Томислав Николич в интервю за телевизия „Al Jazeera“.

„Преди 16 години Сърбия пое по пътя към членство в ЕС, макар че живее в единство и с Изтока, и със Запада“- твърди Николич.

Обяснявайки отношенията с Изтока сръбският президент смята, че страната му е свързана с Русия със силни исторически, религиозни и езикови връзки.

Сръбският държавен глава твърди, че Сърбия няма намерение повече да воюва и ако „НАТО действително е отбранителен съюз, Сърбия няма защо да членува в него, тъй като никой няма да я нападне“.

Николич припомня, че „през 1999 г. Сърбия е била нападната от НАТО без причина, което дало отражение не само върху икономиката на страната, но и върху отношението на сръбското общество към пакта.“

На въпрос на телевизията за износа на оръжие от балканските страни за конфликтните зони в Близкия Изток, сръбският президент отговаря, че „Сърбия произвежда лекострелково оръжие, износът на което се намира под контрола на ООН.“

Коментари

Задължително поле