Тони Блеър: Няма шанс за търговско споразумение между Великобритания и ЕС до края на 2020 г

Тони Блеър

Няма шанс“ Великобритания и Европейския съюз да сключат търговско споразумение до края на 2020 година, което не включва членство в единния пазар, твърди Тони Блеър, цитиран от Politico.

Бившият британски премиер посочи още, че постигането на търговска сделка със САЩ „ще бъде много трудно“ за Великобритания.

Той направи коментарите си след като настоящият министър-председател БорисДжонсън обеща да постигне търговски договор с ЕС до края на транзитния период за Брекзит и без отлагане на срока, което означава, че това трябва да се случи до декември 2020 година.

Изказвайки се на събитие на Ройтерс в Лондон в понеделник, Блеър изтъкна: „Това, което стана ясно през последните седмици, е, че преговорите няма шанс да бъдат приключени в този преходен период. Никакви. С изключение на обстоятелства, в които, както ефективно направи Борис Джонсън по отношение на Северна Ирландия, ние признаваме, че Великобритания остава в търговската система на Европа, единния пазар“.

Бившият премиер от лейбъристката партия заяви, че ЕС няма да позволи на съседна държава да се отклони от правилата му и да стане конкурент, като същевременно поддържа постоянен достъп до пазарите му и потенциално ги подкопава.

Коментари

Задължително поле