Топлинен удар на плажа, мъртва хватка в морето (обзор)

Вадят по 5-6 на ден неразумни плувци

Спасиха майка и дете от удавяне край Бургас

Топлинен удар мори летовниците на плажа във Варна и близките курорти. Само за ден трима пострадали с високо кръвно са откарани в болница “Св.Анна”, каза за “Труд” д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ “Св.Климентина” и шеф на плажните медици. Докато доктори дават първа помощ на слънчасали на брега, спасители вадят по 5-6 на ден неразумни плувци от мъртвата хватка на морето. Тях ги откарват в УМБАЛ “Св.Марина”.

Флагът на повечето плажове край Варна е жълт и предупреждава за коварни течения, да не се влиза с надуваеми дюшеци и топки, а за малките деца без придружител къпането е напълно забранено. Нощем водата ляга, сутрин морето е като тава, но задуха ли бриз, вдига голяма вълна, обясни шефът на спасителите на централния плаж във Варна Георги Есов. Затова след обед на повечето вишки започва да се вее червен флаг.

Мъртво вълнение има от четири дни на Бургаския плаж. Флагът е червен и предотвратихме много инциденти, защото хората се лъжат, че времето е горещо и на повърхността не се виждат гребени на вълни. Влизат да се къпят, отдолу обаче дебнат подводни ями.

Това съобщи пред “Труд” старшият спасител Петър Русев от плажа на Бургас.

Във вторник стражите са спасили давещи се майка и дете. В неделя мъж започнал да вика за помощ в района на моста и също бил изваден невредим от спасителите. Две деца - от Омуртаг и Търговище, са се изгубили и ги търсили дори с жандармерия по ивицата, но ги откприли в района на Северния плаж.

От началото на септември постовете на плажа ще намалеят с четири. От 15 септември спасителите ще бъдат редуцирани още и към края на месеца ще останат само обходни двойки по ивицата.

Коментари

Задължително поле