Тотомилионер донесе награда на адвокатка

Статуетка на Темида за „Дело на годината“ спечели Албина Анева

С фиш за 1,20 лв. Румен Пеовски от село Покровник се сдоби с близо 1,7 млн. лева

Първи по рода си казус в съдебната практика на страната, свързан с тотомилионер, донесе най-престижната награда “Дело на годината” и статуетка на Темида на благоевградската адвокатка Албина Анева. За жителите в Пиринско това не е изненада, защото знаят, че имат ли сложен проблем, тя е насреща. Анева винаги се е заемала с най-заплетените и трудни дела, но наказателни. Именно в тази област тя се чувства в свои води, но наградата печели с гражданско дело.

А победата е още по-сладка, защото казусът на Албина Анева побеждава в конкуренция с номинирани топ дела в категорията - делото “Октопод” с адвокат Ина Лулчева, делото “Едрев” за златните залежи на България, делото на Николай Цонев, и срещу делото за военните имоти на НДК.

“Когато чух номинациите, почти се бях отчаяла. Страшно се изненадах, като съобщиха, че нашето дело печели. Аз съм единствената провинциална адвокатка, която бе отличена, другите бяха от столични кантори. За нас това е голяма чест и признание за труда”, казва сега Албина Анева.

Делото наистина е уникално,защото няма никаква съдебна практика по подобен казус. Атакува се печалбата от Българския спортен тотализатор. По принцип, печалбите се изплащат срещу представен фиш, който е ценна книга, така че този, който представи фиша, той получава и печалбата. Но делото е свързано с това, че друг човек претендира за половината от спечелената сума, заради това, че е дал половината стойност от парите, за да се купи фиша, но не той го е пуснал, нито той го е заявил за изплащане, нито е бил негов. В спортния тотализатор има 45-дневен срок за заявяване на претенции, но ищецът не е ползвал това право, с което може да оспори печалбата.

А претендира, че двамата с тотомилионера са създали гражданско дружество, за да участват в тотото, и да печелят. Документи няма никакви, представил само свидетели. На пръв поглед казусът изглежда лесен, но се оказа сложен като правна конфигурация, претенцията се базира на една особена фигура в облигационното право, каквато е гражданското дружество. Но за да съществува, трябват много доказателства, а не само гласни, коментира адвокат Анева.

Кантората на Анева прави почти пълна справка на съдебната практика в България по казуса и установяват, че подобно дело няма. Справката е правена за над 30 години назад. “Ние доказахме, че нашият клиент тотомилионер, сам си е платил фиша, сам го е пуснал в пункта и сам е отишъл след това да заяви печалбата. Делото беше трудно и за двете страни и висш пилотаж за съда”, казва още Анева. Ищецът е бил представляван от двама адвокати - адвокат Ивайло Алексиев от Кюстендил и Иван Чолаков, който е председател на адвокатската колегия в Благоевград. Делото е спечелено на първа инстанция и сега е в Софийски апелативен съд.

Казусът, донесъл наградата

Милионерът е Румен Пеовски от село Покровник. Делото бе гледано в Окръжен съд – Благоевград, след като Антон Ангелов от същото село претендира за половината от 1,6 млн. лв., които спечели Пеовски с пуснат фиш за 1,20 лв. на 27 април 2017 г. Ангелов твърди, че двамата са приятели от детинство и от много години играели заедно с 5 едни и същи числа – 5, 12, 16, 24 и 32, а шестото било избирано произволно от онзи, който пускал фиша за конкретния тираж. Двамата плащали по 60 стотинки за фиша от 1,20 лв., поради което Антон Ангелов претендира, че Румен Пеовски му дължи 834 436 лв., т.е. половината от печалбата от 1 668 872 лв.

В хода на делото са разпитани свидетели, които твърдят, че тотомилионерът Румен Пеовски говорил навсякъде, че печалбата била на двамата. След като взел парите, първо дарили пари на детската градина в селото, след което и двамата ходили в София на дентален лекар да си оправят зъбите. Румен купил лек автомобил “Мерцедес” на лизинг от автокъща в Дупница, който дал за ползване на Антон, но след това си го взел с намесата на полицията. Тотомилионерът закупил и много други вещи за бита на приятеля си – като телевизор, хладилник, кафемашина.

Така Ангелов твърди, че те са били с милионера в гражданско дружество. Румен Пеовски отрича подобно съдружие в играта на тото с Антон Ангелов и твърди, че сам си пускал фишовете, а преди 15 години печелил и петица. Делото загрубява и се стига до разкриването на доста лични неща от живота на двамата приятели. Пеовски обаче заявява пред съда, че е давал пари назаем на Ангелов, които обаче не му връщал, а го “поил” на купони с негови приятели от кримиконтингента. Незабелязано му слагали хапчета в чашата с алкохол и тъй като след запоите не можел да се контролира, посегнал на близките си, заради което влизал два пъти на лечение в психодиспансера. Според тотомилионера той бил умишлено тровен с наркотици.

В подкрепа на тази теза адвокат Анева посочва, че Антон Ангелов е издирван за трафик на наркотици от испанските власти в Ла Коруня.

И така след изясняването на сложните “приятелски” отношения делото приключва в полза на тотомилионера в Окръжен съд – Благоевград, тъй като гражданският иск е отхвърлен като неоснователен. Решението обаче не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС.

За адвокат Анева битката продължава. Тя има солиден опит зад гърба си и сега, когато прави равносметка казва: “Никога не съм искала да ставам адвокат, учих право, за да стана прокурор до сакралната 1992 година. Тогава Главен прокурор стана Иван Татарчев и започна така наречения демократичен обрат в дейността на прокуратура. Не чаках някой да ме уволни и сама напуснах. Както и голяма част прокурори и съдии, които чувстваха, че няма как да работят с новото ръководство на Главната прокуратура. Татарчев ни направи събрание и ни каза, че няма да работи с бивши комсомолски и партийни секретари, с деца на активни борци и комунистически лидери. Тогава бях комсомолски секретар на нашата прокуратура и по съвест реших, че ще си подам оставката. Отидох при него, а той ми каза, че изобщо не визирал мен, нито е имал предвид най-младия прокурор, какъвто бях тогава, само на 27 години. Той каза да си взема молбата и да се връщам на работа, но веднъж решила, си казах,че никой не може да ми търси сметка за миналото на родителите ми или на мен и напуснах”, спомня си днес Анева.

Тя завършва право през 1984 година и до 1992 година работи като младши съдия в Окръжен съд и заместник-районен прокурор.

Но животът и я хвърля в адвокатската професия. За нея в региона казват - когато е трудно, идва Албина Анева. И е така, тя е адвокат по едно от най-известните мегадела в България за уволнените до един от служба “Пътни такси” - Кулата и обвинени, че са правели двойно счетоводство. Прокуратурата направи фурор като изготви обвинителен акт от 22 хиляди страници, който се возеше в микробус. Тя е и доверен адвокат на Маргарита Бербатова и Асен Бербатов, майката и брата на известната ни футболна звезда Димитър Бербатов. Анева е адвокат и по нашумелите наскоро арести в няколко града фармацевти от онкологиите. В Благоевград също има един арестуван аптекар.

Коментари

Задължително поле