Трайчо Трайков: Ако разчитаме само на "Газпром", това не е достатъчно

Енергетиката като бранш никога не е била в по-добро състояние от своя собствена гледна точка, тъй като цените са високи и те произвеждат рекордни количества от стоката си, а продават на рекордни цени. Това каза за БНТ бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

„Когато хората говорят за проблеми в енергетиката, не говорят за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги. Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен сектор, тъй като в Европа доста голяма част от електроенергията се произвежда от газ. В България обаче това не е така", добави Трайков.

По отношение на "Газпром" правилният въпрос е кое би гарантирало нашата енергийна сигурност и отговорът е, че ако разчитаме само на "Газпром" това не е достатъчно. Трайков е категоричен, че не е лошо да разчитаме на газ от "Газпром" при добра цена, но приоритетът е да можем да се справим, ако той отсъства.

"Газпром" и Русия нарушиха едно десетилетно табу - дори в момент на най-остро политическо противопоставяне, да не се играе със спирането на газа. Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос. Затова приоритет номер едно трябва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода Комотини - Стара Загора и добавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан“, каза още Трайчо Трайков.

По отношение на втечнения газ Трайков заяви, че ако служебното правителство има желание да завърши сделките с танкерите до края на годината, то ще намери капацитет: "Задачата на управляващите, които познават детайлите по тази сделка е да преценят дали тя е изгодна или не."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика