Трето висше училище отваря врати в Бургас

Филиал на Художествената академия обявява прием още тази есен

Трето висше училище отваря врати в Бургас. Филиалът на Националната художествена академия в морския град, първи и единствен извън София, вече е факт. Той има лиценз и е покрил всички документални изисквания. Филиалът ще се помещава в модерната сграда на Магазия 1, разположена в Зоната за обществен достъп на Пристанище Бургас. Това съобщиха на пресконференция в петък кметът Димитър Николов и ректорът на академията проф. Николай Драчев.

Изпитите ще се проведат през юли в София. През първата година в Бургас се разкриват по 8 места в специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арт терапия". Амбицията е постепенно да бъдат увеличени и специалностите, и приемът.

В Бургас преподаватели от академията ще провеждат подготвителни курсове и консултации в началото на май. Във филиала могат да кандидатстват ученици с интерес и умения в различните видове изкуство от цялата страна.

"За последен път висше учебно заведение в нашия град е откривано през далечната 1991 година - Бургаският свободен университет. Разкриването на филиала на НХА е важно събитие за нас. Казвам ви добре дошли и нека занапред се срещаме само по хубави поводи, да откриваме изложби, да се радваме на успехите на талантливите ни творци. Вярвам, че в следващите години от Бургас ще тръгнат нови тенденции в развитието на българската визуална култура", каза кметът Димитър Николов.

Коментари

Задължително поле