Трима българи арестувани в Одрин, помагали на гюленисти да избягат от Турция

Турските власти в Одрин са задържали 5-ма души по подозрение във връзки с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен - Фето, при опит да преминат нелегално в България с микробус, съобщават турски медии. Освен петимата предполагаеми гюленисти са задържани и 3-ма български граждани, които са заподозрени, че са им помагали за нелегалното прехвърляне в България.

Екип на граничните власти за борба срещу терора и нелегалния трафик в Одрин по подаден сигнал, че няколко души ще избягат в България, спрял за проверка микробус в района на селището Йеникадън. В микробуса пътували шест души, от които едно дете.

При направената проверка се оказало, че срещу двама от групата било издадена съдебна заповед за задържане заради връзки с Фето и осуетения опит за преврат през миналата години, а останалите трима били в списъка на подозрителните лица за същото. Петимата били арестувани и предадени на съда, който постановил да бъдат изпратени в затвора. Детето било предадено на близки хора.

Арестувани са и трима български граждани с инициали на латиница N.M.K, G.Y.M и S.H.V, които са заподозрени, че са организирали нелегалното прехвърляне на групата, уточнява БТА.

При обиска у българските граждани е намерена голяма сума в евро, за която се предполага, че е била платена, за да прекарат групата в България.

Съдът в Одрин постановил българите да бъдат изпратени в затвора.

Коментари

Задължително поле