Трима учени спечелиха Нобел за икономика - за облекчаване на глобалната бедност

Американецът с индийско потекло Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и Майкъл Крамер от САЩ спечелиха Нобелова награда за икономика, съобщи Кралската академия на науките.

Триото беше отличено “за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност“, заяви журито.

Наградата на „Риксбанк“ за икономически науки в памет на Алфред Нобел 2019 е присъдена за усилията за борба с бедността в световен мащаб.

„Тази година лауреатите въведоха нов подход за постигане на надеждни резултати от най-добрите начини за борба с глобалната бедност“, се казва в изявление на шведската Кралска академия на науките.

Французойката Естер Дюфло от Масачузетския технологичен институт става втората жена, носител на тази престижна награда. Първа през 2009 г. беше американката Елинор Остром за нейния анализ на икономическото управление: тя показа, че общата собственост, включително ресурсите, може да бъде ефективно управлявана от групи хора.

Наградата е създадена от шведската държавна банка през 1968 г., тя не се причислява към основните пет награди, договорени от Нобел в завещанието му през 1895 година. Тя се присъжда ежегодно от Кралската академия на науките, като паричното обезщетение, както и размерът на други премии, е 9 милиона шведски крони (около 900 000 долара).

Наградата се връчва заедно с основните награди в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел.

Нобелова награда се връчва от 1901 г. по волята на индустриалеца и динамитен магнат Алфред Нобел. Неговият стремеж да популяризира науките и напредъка на човечеството идва след изобретението му – динамит, използван като инструмент за война, вместо първоначално предназначената му цел за добив на природни ресусри. Наградният фонд, около 900 000 долара безвъзмездна помощ, все още се финансира основно от богатството, оставил след себе си.

Коментари

Задължително поле