Тристайните жилища са предпочитани

Купувачите търсят по-големи жилища.

Най-желани са френски прозорци и високи тавани

Увеличават се сделките на етап в строеж

Работата от вкъщи промени пазара

Преминаването на много хора към работа от вкъщи създаде необходимост част от дома им да бъде обособена като работен кът. Това е възможно да се постигне при достатъчно голяма квадратура, както и при функционално разпределение на жилището или чрез гъвкави пространствени решения. Затова купувачите на имоти най-често се насочват към по-големи апартаменти.

“Доскоро най-предпочитани бяха двустайните апартаменти като по-бързо ликвидна инвестиция, но в момента търсенето на жилища с три и повече стаи е много по-засилено. Над 50% от потребителите се интересуват от апартаменти с повече от две самостоятелни стаи. Купувачите търсят усещането за простор, защото прекарват дълго време в затворени пространства. По-високите тавани, френските прозорци и по-големите тераси спомагат за създаването на този комфорт”, казва Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Придобиването на жилище в начален етап на строителство е все по-предпочитано от купувачите в София, констатират брокери на недвижими имоти. “През последните години наблюдаваме увеличение на апартаментите, купени, докато са в процес на строеж. Това се дължи на желанието на купувачите да имат по-голям избор при подбора на имот, както и да могат да планират своето жилище в процеса на строителство. Така спестяват и средства за бъдещи преустройства. Освен това цената на имотите е винаги по-атрактивна в началото и расте с развитието на строежа”, коментира Ирена Перфанова.

Възможността за разсрочено плащане дава още едно предимство на имотите на етап в строеж. “Банките също подкрепят инвестиционния процес у нас, както от страна на инвеститорите, така и от страна на купувачите. Те играят много ключова роля за успешното реализиране на много проекти, като включително контролират процеса на разпределяне на заемните средства. Доверието към инвеститорите е все по-голямо, а прозрачността и контролът на пазара вече са достатъчно високи. Възможността да наблюдаваш строителния процес и да знаеш как е изграден имотът ти и какви материали са вложени в него, също е важно предимство за много купувачи”, допълва Ирена Перфанова. Купуването на апартамент в процес на строителство отнема повече време, но дава допълнителни възможности при създаване на желания дом, допълва тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти