Трите жени от къщата на ужасите в Свищов отказват да излязат

Трите жени от къщата на ужасите в Свищов отказват да излязат. 65-годишната Пенка и дъщерите й Анжела и Стефка на 43 и 44 години не желаели да разговарят с психолози и социални работници.

Продължават проверките и разследването по потресаващия случай, при който се разбра, че двете сестри са били с години под ключ в дома си.

Зловещата история гръмна във вторник, след сигнал на съседи. Комшии твърдят, че Анжела и Стефка не са напускали дома си 20 години. После пък се заговори, че сестрите са с психични отклонения и доброволно превърнали родния си дом в затвор. Двете били високо образовани и едната дори работела в Народния театър в София. Каква е причината за семейната трагедия обаче все още не е ясно.

Преди два дни полицията влезе в дома и задържа майката за разпит. Дъщерите са били открити в една от стаите на къщата, неадекватни и в тежко психическо и физическо състояние, потънали в неописуема мизерия, в собствените си изпражнения и смрад. Едната имала вид на 80-годишна старица.

Сигналът в полицията подал Владимир Петров. Мъжът казва, че се усъмнил, че в тази къща от години са заключени дъщерите на Пенка. Впечатление на комшиите правело, че тя пазарува хранителни стоки в големи количества, а твърди, че дъщерите и са в София.

„Преди четири месеца, видях жената и я попитах къде са дъщерите и, а тя каза че са в София. След няколко дена пък ми заяви, че са си идвали за малко, но са тръгнали и взех да се усъмнявам!“, споделя Петров.

Съседи на семейството разказват, че не са виждалите двете сестри в продължение на години, като по думите им видими психически отклонения, особено едната от тях. Според Янка Манчева, те се държали доста особено.

"Не мога да си обясня нейното поведение предвид това положение, в което се намират дъщерите и. Трябвало е да потърси помощ”, е категорична Манчева.

Друга съседка описва майката като много скромна и тиха. А според Цветана Вълкова, която живее на същата улица и познава семейството, момичетата били много умни и добри като малки .

„Не съм виждала двете момичета от много години. Майка им казва, че са по София. Никога не ни е давала телефон, въпреки че сме искали. Моите деца искаха да се свържат с тях, понеже заедно са отраснали!“. Това сподели Цветана Вълкова, съседка на жената, която държала заключени двете си дъщери в къщата на ул. „Георги Тишев“ в Свищов.

Вълкова разказа още, че помни дъщерите, които днес са на 43 и 44 г. като добри деца.

„Много умни бяха и двете. Едната, Стефка, пишеше стихове и рисуваше. Анжела пък с пълно отличие завърши. Изобщо много умни и добри деца!“, реди Цветанка Вълкова.

С майката на Анжела и Стефка обаче Вълкова се виждала често в квартала.

„С нея се срещаме, ако не всеки ден, поне два пъти в седмицата….Питала съм я за децата, моите деца когато са ми гостували, са я питали за тях, но тя е казваше, че са в София“, сподели още Вълкова.

По случая от работи и Районната прокуратура в Свищов. Според наблюдаващия прокурор Блага Георгиева, тепърва ще се назначават медицински експертизи, които да уточняват психичното състояние на трите жени, както и това дали двете са с атрофирали мускули или двигателно активни. Ще бъдат разпитвани и други съседи, и близки на трите жени. Комшии обаче твърдят, че често са чували виене и плач от зловещото жилище.

Проверката на полицията показала, че срещу двете жени не е упражнявано насилие и те не са изведени от социалните. След разпитите майка им е освободена. Наблюдаващият прокурор Блага Георгиева от Районната прокуратура в Свищов заяви, че по случая все още има много неизяснени и дори странни обстоятелства.

„Разследването продължава. До края на работния ден в сряда трябва да приключи полицейската проверка и материалите да бъдат предадени в прокуратурата. Едва тогава държавното обвинение ще реши дали да образува досъдебно производство”, обясниха пред „Труд” разследващи.

Кметът на Свищов Генчо Генчев пък заяви , че ще отиде лично в дома на трите жени и ще разговаря с майката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България