Три сценария пред Борисов за кабинет

Единствената поява на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след изборите бе в село Магерово, където нямаше коментари за бъдещото управление на страната.

Според политолози възможен вариант е експертно правителство с кратък хоризонт

Водени са разговори с част от министрите в служебния кабинет, Росен Желязков и Йорданка Фандъкова обсъждани за премиер

Наблюдатели не изключват и нови избори

Три сценария за съставяне на правителство са сложени на масата пред лидера на първата политическа сила на изборите от 9 юни Бойко Борисов, коментираха пред “Труд news” политически експерти.

Първият е да се състави правителство на малцинството между ГЕРБ и ДПС с ярки представители на двете партии, които да оглавят министерствата. Подобна идея много би харесала на твърдите ядра на двете формации, но е твърде рискова, смятат политолози. Подобно решение би срещнало съпротива от опозицията, а протестиращи веднага биха наскачали по жълтите павета, прогнозираха наблюдатели.

ГЕРБ също не скриха опасенията си от протести и бяха категорични, че нямат желание от поредна поляризация на обществото. Според депутати правителство на малцинството между ГЕРБ и ДПС е твърде рисково и по още една причина. Приемането на закони би било изключително мъчително и свързано с тежки преговори за осигуряване на тематични мнозинства. Освен това на дневен ред пред 50-ото НС са и назначенията в регулаторите, над 90 на брой, избора на главен прокурор и нов състав на ВСС. За част от тези назначения е необходимо мнозинство от 2/3, което може да се осигури, само ако има консенсус между политическите сили в парламента.

Има и още една причина подобно правителство да не се случи - по време на срещите си с избиратели преди изборите, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че само с ДПС кабинет няма да прави.

Вторият вариант е да се състави правителство между ГЕРБ, ДПС и малък партньор, евентуално ИТН, което да има експертен характер, без ярки политически фигури. В хода на предизборната кампания от партията на Слави Трифонов казаха, че биха могли да подкрепят експертен кабинет с разписана програма. Подобно правителство обаче също не би имало ресурс за назначенията в съдебната система и в част от регулаторите, а това е най-важната задача пред 50-ото НС, категорични са представители на основните политически сили в парламента.

Третият и най-възможен сценарий според политолози е за консенсусен, непартиен кабинет, подкрепен от повече формации. Той обаче би имал кратък хоризонт - от няколко месеца до година. Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров вчера коментира, че те биха подкрепили експертен кабинет с мандата на първата политическа сила - ГЕРБ. “Готови сме да участваме в разговори за експертно, надпартийно правителство в контекста на това, за което говорим в момента, правителство равно отдалечено от всички партии, в същото време национално отговорно и със солидна подкрепа от парламентарните сили. В такъв разговор сме готови да участваме”, каза Зафиров. Той бе категоричен, че партията му не би могла да подкрепи правителство начело с Бойко Борисов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова лидера на първата политическа сила Бойко Борисов да стартира преговори с участието на “всички отговорни политически лидери за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство”.
От ГЕРБ засега отказват каквито и да е коментари за формулата за съставяне на кабинет.

Според политическите експерти не е изключено и да не се постигне консенсус за правителство и още в ранната есен отново да има избори.

Засега е сигурно, че ГЕРБ ще направят опит за съставяне на кабинет с техния мандат. Според повечето политолози, до които “Труд news” се допита, Борисов няма да е премиер. Очакванията са той да предложи Росен Желязков или Йорданка Фандъкова да оглавят бъдещо правителство с мандата на ГЕРБ. Източници на “Труд news” коментираха, че вече е имало разговори с част от министрите в служебния кабинет за евентуалното им оставане на заеманите постове.

Очаква се още в първите дни на новия парламент за разговори да бъдат поканени и лидерите на партиите в коалицията ППДБ. От ГЕРБ обаче ще поставят условие за ясно разписани правила, каквито в предишното правителство нямаше и това стана причина за разправии, които завършиха с провал на “ротацията на премиерите” и предсрочни избори.

Юрий Асланов, социолог, пред “Труд news”: По-възможно е отново да ходим на избори

При цялата условност на положението може да има правителство на малцинството с мандата на ГЕРБ. На такова правителство Бойко Борисов може да е премиер, стига да намерят парламентарна подкрепа за това. С каквито и думи да бъде облечено подобно правителство, хората ще го разпознаят като коалиционно на ГЕРБ и ДПС. А Борисов едва ли желае това. Но повече вярвам, че правителство няма да се случи и ще ходим пак на избори.

Нидал Алгафари, политически анализатор, пред “Труд news”: Борисов ще потърси ППДБ за преговори

Има два варианта за правителство. Ако се мине на вариант Бойко Борисов да тръгне да прави правителство на ГЕРБ на малцинството, по-вероятно е цялото правителство да бъде много ясно партийно оцветено. Според мен той ще потърси ППДБ, ще се опита да проведе преговори с тях. Ако те му откажат, той ще се откаже, защото няма да иска да влезе в капан и да състави негово правителство с ДПС и с който и да е трети. Може да върне мандата неизпълнен и тогава ДПС да вземе втория мандат, а ДПС биха могли да създадат експертно правителство, а г-н Пеевски би имал доводи да разговаря с хората на Слави Трифонов, с “Величие”, с БСП и част от ППДБ, за да има стабилно правителство за дълъг период.

Георги Киряков, политолог, пред “Труд news”: Евентуално управление само с 3 партии, но нестабилно

Може да бъде създаден кабинет, но той ще бъде нестабилен заради слабата легитимност на парламента, избран с рекордно ниска активност. Със сигурност ще бъде коалиционен, поне от 3 политически сили, смята Георги Киряков.

“Независимо как ще бъде наречен - напоследък се говори за експертен кабинет, за кабинет на националното спасение и т. н., това е фигура, която е добре позната и зад която се крият абсолютно безотговорни политически действия на изпълнителната власт. Зад всеки експертен кабинет стои мнозинство, което е политическо, т. е. няма да има никаква експертност. Зад експертите ще се скрият политиците и зад тях ще се действа задкулисно и без всякаква отговорност”, посочи политологът.

А относно заявките и на БСП, и на ИТН, че са склонни да подкрепят “експертен кабинет” то това няма да улесни ГЕРБ в задачата им, смята Киряков. “Защото след това всичко ще опре до това кой ще понесе отговорността за несправянето с даден проблем, а ИТН и БСП ще прехвърлят отговорността на ГЕРБ. Т. е. ГЕРБ повече губят, отколкото печелят и няма да се съгласят на такъв тип подкрепа.”

Въпреки първоначалните заявки, че Борисов трябва да бъде министър-председател, на този етап, взимайки предвид резултатите от изборите, е малко вероятно Борисов да излезе с лицето си, защото той самият той няма яснота с кой и как ще управлява, смята Киряков.

Според него би било пагубно и за ПП, и за ДБ, ако развалят коалицията си и подкрепят управление с мандата на ГЕРБ или с втория на ДПС.

Проф. Антоанета Христова, политически психолог, пред “Труд news”: Правителство ще има, отказ от съставяне ще съсипе първите на вота

Единствената формула за съставяне на кабинет в този парламент е ГЕРБ+ДПС и трети, който се съгласи. Ако не се намери трети, то шансове няма, категорична бе проф. Антоанета Христова.

А относно възможността за създаване на експертен и надпартиен кабинет: “Създаването на кабинет предполага много високо ниво на поемане на риск от страна на Борисов, на първо място, и от Пеевски, на второ. Поемането на риск не предполага разпръскване на отговорността, която има Борисов, на други хора, които могат да упражняват власт. Ако се създаде кабинет, той ще бъде изцяло подчинен на интересите на Борисов за сигурност. Това значи той да има абсолютен контрол върху избора на регулаторни органи. Най-вече става дума за Върховния административен съд и нов главен прокурор. Ако това не е в неговите ръце, предполагам, че правителство няма да има.”

Според Христова ако има правителство, то е задължително министър-председател да бъде Бойко Борисов поради това, че всички от ГЕРБ очакват това, а Борисов в момента е изключително зависим от партията си.

“Освен това смятам, че опции за попълване на квотата има. Не съм от тези, които смятат, че оставката на Христо Иванов от ДБ е принципна и идеалистична. На първо място се търси негово кариерно развитие другаде и на второ място предполагам, че хора от ДБ могат да прескочат към подобна управленска конфигурация”, не изключи разцепление на ППДБ тя.

Диана Дамянова, бивш пиар на “Продължаваме промяната”, пред “Труд News”: Ако има нова власт, ще е подчинена изцяло на лидера на ГЕРБ

“На Борисов не му е за първи път да не му достигат 5-6 депутати, той винаги е успявал да си ги набави, майстор в е това. Но в дадения случай той е притиснат от много обстоятелства, най-важното от които е, че отказът от съставяне на правителство ще съсипе ГЕРБ. ГЕРБ са победители, но изгубиха доста гласове. Ако направят 5-и пореден отказ за съставяне на правителство след победа на изборите, ще бъдат много жестоко наказани”, коментира пред “Труд news” бившият пиар на Кирил Петков и ПП Диана Дамянова.

Вторият фактор според нея е, че при нови избори в НС могат да влязат още повече маргинални партии или пък президентът Радев да влезе на терен, което заплашва Борисов. “Българското общество започва взима на подбив политическата си класа и съвсем сериозно казвам, че ако се отиде на нови избори съвсем не съм сигурна, че маргинални партии като на зеленото макаронено чудовище или пък на плоската земя няма да влязат в парламента. Поради причината, че българските граждани отказват да гласуват за тази политическа класа с тези политически лидери”, посочи пиар експертът.

“На трето място е това, че Борисов има план да получи паметник, да си донапише главата за най-дълго управлявалия премиер или партия, тъй като може все пак и да не е премиер.”

Тези три фактора, смята Дамянова, обуславят това правителство да има, независимо дали програмно или политическо, като второто е по-добрият вариант, защото се носи конкретна отговорност за управлението, а първото носи най-голяма щета.
Експертно правителство ще мине сравнително лесно, защото по всяка вероятност партии като ИТН и БСП, които са отворени за подобен вариант, най-вероятно вече са се разбрали с Пеевски. “Политическо ще мине с по-малко мнозинство, но ще има заявена отговорност от Борисов, а другото ще е една разлята отговорност, която никога не е носила нещо добро на България.”

Що се касае до коалицията между ПП и ДБ, то тя ще върви към разделяне поради това, че двете партии имат различни идеологически основи - едната е дясна, а другата, а едната носи вреда на другата. Това обаче няма да се случи в рамките на този парламент, като ППДБ ще спазят обещанието си да останат в опозиция и няма да подкрепят правителство около ГЕРБ, подчерта Дамянова.

“Ще се върви към разделение на двете партии и всеки ще си отиде в своята кошарка - ДБ по вдясно, а ПП, доколкото ще оцелее от удара, който им бе нанесен, ще отиде в ляво-либералното пространство. Но няма да стане сега, защото няма да бъде простено от избирателите им.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения