Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Тровят пчелите в 16 области у нас

Отменени са две директиви на ЕС

30 хил. литра химикали ще напояват почвите в България

30 хил. литра отрови ще напоят почвите на 16 области в България до края на април, т.г. Става въпрос за три вида неоникотиноиди – препарати за растителна защита, които са изключително токсични за пчелите, дивите животни, птиците и морските видове, но въпреки това са били одобрени за употреба у нас от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Въпросните химикали са разрешени на 27 март. За целта органът на Министерството на земеделието и храните е отменил две директиви на Европейския съюз, които досега ограничаваха използването им.

Одобрените за употреба препарати са за третиране на семена, а не на вече покълнали растения, което прави ефекта им особено токсичен за пчелите в дългосрочен план. “Тези системни пестициди за обработка на семената проникват в соковете на растението и се просмукват дори в прашеца. Пчелите отнасят в кошера летални дози от тези неоникотиноиди, това отслабва имунитета на целия кошер и може да се окаже гибелно”, обясни пред “Труд” Илия Цонев от Конфедерацията на българските пчелари.

Министерството на земеделието и храните не се съобразява с изискванията на околната среда и здравето на хората, а се преследват лични и лобистки интереси, се посочва в позиция на Съюза на българските пчелари.

 

Производителите на мед излизат на протест

Анкетна карта следи за смъртността на кошерите

Създадена е специална анкетна карта за пчелари, в която всеки производител ще може да попълва загубите си и района, в който са отчетени. Целта е за пръв път у нас да се направи адекватна оценка на нивото на смъртност сред пчелите и периодично тази информация да се обновява. Платформата е за всички пчелари у нас и се очаква скоро да заработи. Информация ще може да се подава не само електронно, но и по пощата, обясни Илия Цонев от Конфедерацията на българските пчелари.

На протест срещу употребата на неоникотиноиди пчелари и браншови организации от цялата страна ще излязат на 7 април – Световния ден здравето, от 13 до 15 ч пред Министерския съвет в София. Производителите на мед отчитат тази година безпрецедентни загуби на кошери. В отделни области на страната смъртността сред пчелните семейства след зимата достигна 80 и дори 100%.

 

Токсично

Обработват с химикали семената

Разрешените за употреба нови неоникотиноиди са три вида и с тях до края на април ще бъдат обработени семена за посеви в София, Пловдив и абсолютно цяла Северна България – областите Варна, В.Търново, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен.

Търговските наименования на препаратите са „Пончо“ (с активно вещество клотианидин), „Сийдоприд“ (имидаклоприд) и „Крайцер“ (тиматоксам).

В характеристиките им се посочва, че са силно токсични, с възможен дълготраен/хроничен ефект.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.