Тройна дясна коалиция

Политически анализатори посочиха като естествена дясна коалиция между формациите на Бойко Борисов, Христо Иванов и Ахмед Доган.

Анализатори пред “Труд”: Политическата логика събира ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и ДПС

Мнозинство без “златен пръст” и “извиване на ръце” на управляващите

В Брюксел съюзът работи от години

Българският избирател определи с гласуването си, че страната трябва да се управлява от коалиция, ясно показват данните от паралелното преброяване след края на изборния ден. Събраните проценти подкрепа определят управленския формат да е тройна коалиция.

Според политолози, този път гласоподавателите конструираха евентуален бъдещ кабинет между коалицията ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и ДПС.

“Това е най-логичният политически съюз е между трите формации, тъй като ГЕРБ и “Демократична България” са дори в едно европейско политическо семейство - това на Европейската народна партия (ЕНП). А като техен партньор отново по програма и идеи най-близо се нареждат европейските либерали в лицето на АЛДЕ, където от години член е ДПС”, обясниха анализатори пред “Труд”. И дадоха десетки примери за съвместни гласувания на партиите в Брюксел.

Трите формации имат допирни точки по икономическото развитие на България, развитието на електронното управление, Плана за възстановяване и развитие, социалното осигуряване, както и по отношение на Зелената сделка в Европа. Освен това, по данни на екзитполовете, трите формации общо ще имат между 121 и 123 мандата в следващия парламент. Така коалицията ГЕРБ-СДС, “Демократична България” и ДПС ще имат гарантирано мнозинство и няма да се налага да разчитат на тематична подкрепа от други партии.

Обикновено при липса на мнозинство се разчита на “златния пръст” на някого или формациите извън управляващата коалиция извиват ръцете на управляващата коалиция.

Колкото и странна на пръв поглед да е часове след предсрочните избори евентуална дясна коалиция, предвид размяната на остри реплики между горните формации, то в политически и математически план съюзът им изглежда логичен. Очаквано, в програмите им има и различия, които могат да останат извън преговорите за бъдещо правителство и програма за управление, или да се търсят компромиси в името на това България да не бъде тласната в сценарий за нови избори или нестабилен кабинет на малцинство.

Проверяват разписките в 1343 кутии в България и в 39 в чужбина

Контролно преброяване във всяка седма секция

Не знаят какво да правят със скъсаните разписки

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че чрез контролно преброяване на разписките ще гарантират сигурността на машинното гласуване.

Контролно преброяване на разписките ще има в 1343 секции в страната и в 39 извън страната, определени на случаен принцип. Общият брой секции е 10 515.

“Централната избирателна комисия взе решението за контролно преброяване на разписките, за да гарантира сигурността на машинното гласуване, да се направи сравнение с резултатите, отпечатани в машинния протокол, и с контролните разписки, които отразяват вота на всеки един избирател”, коментира шефът на ЦИК Камелия Нейкова.

В ранния следобед ЦИК даде право на Районните избирателни комисии сами да решават дали и къде да се преминава към гласуване с бюлетини при технически проблеми с устройствата, след като десетки машини в страната излязоха от строя. От ГЕРБ обявиха това за противоречащо на Изборния кодекс. ЦИК трябваше да взема решение кога да се преминава към гласуване с хартиени бюлетини. От комисията обаче прехвърлиха този ангажимент на РИК. Решението им е спорно.

До края на изборния ден нямаше ясното как ще се процедира със скъсаните разписки. Оказа се, че на много места в страната граждани са избързвали и преди машината да извади цялата разписка, те са я дърпали и скъсали.

От ГЕРБ свикаха пресконференция преди края на изборния ден, на която обявиха, че ЦИК не са си свършили работата и са предизвикали хаос и ниска избирателна активност.

“Свидетели сме на безпрецедентен изборен ден, на изборен хаос от сутринта, на ЦИК, която реши да започне работа в 9 часа, при положение, че изборният ден започна още в 7. ЦИК, която е контролирана от президента Радев, прехвърли отговорността към РИК, на блокирали машини, на хора, които не са успели да упражнят правото си на вот на хора, които са се отказали да упражнят правото си на вот и поради това визираме най-ниската избирателна активност през последните 30 години”, заяви Тома Биков.

В Никити вота си дадоха над 1300 души

Висока активност на туристи в Гърция

За първи път секции имаше на Лимнос, Лефкада и Тасос

АТИНА
Бойка Атанасова,
наш кореспондент

Своят избор направи и най-възрастният гласоподавател в Лимасол Г-жа Горанка Братованова на 90 години.
Две ударни секции се очертаха в Cеверна Гърция по време на изборите, Никити на полустров Халкидики, която надхвърли 1300 гласували, и Неа Перамос 900.

И в двете секции, където основно гласуваха български туристи, бяха изпратени допълнителни бюлетини.
“Прекрасна организация от Генералното консулството в Солун. Консулите ходят лично с колите да носят бюлетини”, заяви за “Труд” адвокат Мартина Георгиева.

Високите температури в Гърция и дългите опашки пред изборните секции не се оказаха проблем за българските туристи, които чакаха с часове, за да гласуват. Много от почиващите предпочетоха да пуснат бюлетината си рано сутрин, за да избегнат високите температури. Опашки за гласуване имаше и на остров Тасос и Кавала.

Висока избирателната активност бе отчетена и в столицата Атина, в секцията, където няма машинно гласуване. От сутринта опашката от чакащи не намаля под 100 души, докато в останалите секции, където имаше машини за гласуване, избирателната активност бе слаба.

На остров Крит 10-15% от избирателният вот се оформи от туристи, според информация на международния наблюдател там Петър Анастасов. Има лек отлив за гласуване от постоянно пребиваващите българи на острова, за сметка на туристите, които масово гласуват.

За първи път избирателни секции имаше на островите Лимнос, Лефкада и Тасос.

Изселници обикаляха, за да избегнат машините

В Турция предпочетоха бюлетините

След скандал ЦИК изпрати писмо с указания

През целия ден в секциите в Бурса имаше гласуващи.  Снимка: Bursadabugun

В Турция българите гласуваха в 121 избирателни секции. В Бурса гласоподаватели още сутринта започнаха обиколка на секциите, за да избегнат гласуването с машини. В района Йълдъръм предварително подадените заявления са били под 300, затова се гласуваше само на хартия. Тази секция се оказа един от вариантите за хората, които не искаха да гласуват с устройствата. В една от секциите в Бурса с по 2 машини за гласуване едната машина се счупи след първия гласоподавател. След това и другата машина се развали. Техническо лице от училището, където се намира секцията, успя да отстрани проблема на втората машина.

Според правилата, ако и двете машини не могат да бъдат оправени, секцията се затваря за 20 минути. А ако проблемът при поне една от машините не бъде отстранен, вотът трябва да продължи на бюлетини.

Много от българските изселниците в Турция са се върнали в България за празника Курбан Байрям, който е между 19 и 23 юли и затова нямаше опашки пред секционните избирателни комисии.

До напрежение и намеса на полиция се стигна в двете секции в истанбулския квартал “Авджълар”. Повод за скандала бе попълването на декларации за вота извън секцията и то с чужда помощ, в нарушение на закона. Застъпник на една от партиите, предизвикал напрежението, е изведен от турската полиция извън секцията.
След скандала ЦИК изпрати писмо с указания до посолството ни в Анкара, че подписът в декларацията ще се полага пред секционните избирателни комисии, но документът може да се попълва извън секцията.

В Дюселдорф

Опашка от молдовци обърка нашенци

Забраниха мобилни устройства в Тараклия

Избирателните секции за българи и молдовци в Дюселдорф бяха на един и същи адрес, а наши доброволци указваха с национални флагове коя е българската секция за гласуване.

Парламентарни избори се проведоха в неделя и в Молдова. Любопитно бе, че в Дюселдорф българските и молдовските гласоподаватели бяха на един и същи адрес. Наши сънародници предвидливо пуснаха съобщения в социалните мрежи, българите да не се стряскат от дългата опашка, а да продължат малко напред. Доброволци с български знамена улесняват желаещите да упражнят правото си на вот наши сънародници. Междувременно от БСП подадоха сигнал до посолството ни в Кишинев и до ЦИК за купуване на гласове в полза на ДПС в Молдова. Според социалистите, гласоподаватели са извозвани с автобус, като са им раздавани по 500 молдовски леи (50 лева) на ръка. По информация на БСП, в секциите в Тараклия, Комрат, Чадър Лунга и Вулканещи, отново в Молдова, поради нееднократно нарушаване тайната на вота при заснемане с телефон на попълнени бюлетини в полза на ДПС, е взето решение в изборното помещение да се влиза без мобилни устройства. В секциите на територията на Република Молдова се гласува с хартиени бюлетини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения