Трудовата злополука ще се признава при хоум офис (обзор)

Едно от предложенията е комуналните услуги при работа от вкъщи да бъдат за сметка на служителя.

Социалното министерство подготвя законодателни промени

Увеличават се работещите дистанционно 

Ток и парно за сметка на служителя, оборудването - от шефа 

Законодателни промени, с които ще се регламентира трудовата злополука при работа от вкъщи, подготвя Министерството на труда и социалната политика. Това каза ресорният министър Деница Сачева на парламентарния контрол. Вече се обсъждат въпроси дали „ако паднеш вкъщи, докато си в хоум офис, се води трудова злополука”, обясни тя. По тези въпроси предстои сериозен дебат между работодателските организации и синдикатите, преди да бъдат нормативно регламентирани, подчерта Сачева.

Едно от предложенията е комуналните услуги на работното място - ток, вода, парно, интернет да бъдат за сметка на служителя, а техническото оборудване - компютри, скенери, принтери и други, да са за сметка на работодателя, ако не е уговорено друго между двете страни, обясни министърът.

Според нея бъдещи нормативни промени трябва да са насочени на първо място за здравословни и безопасни условия на труд, както и за работното място като оборудване и поддръжка. Те трябва и да регламентират правата на работодателя и служителя и комуникацията между тях.

В следващите години ускорените процеси по дигитализация на труда, както и търсенето на гъвкави форми за работа ще доведат до редица предизвикателства пред законодателството, посочи още Сачева.

Данни на социалното министерство показват, че има слабо нарастване на работните места в дистанционна форма на заетост. В различните региони и икономически дейности гъвкавата заетост е между 5 и 10%, като е най-голяма в ИТ сектора, търговията и в услугите - счетоводни, консултантски и обучителни.

Социалният министър припомни, че Народното събрание вече одобри предложението в извънредно положение поради епидемия работодателите да могат да възлагат извършването на дистанционна работа, без да променят работното време, възнагражденията, длъжностите на служителите.

Коментари

Задължително поле