„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Вестник „Труд“ сезира прокуратурата да провери как и за какво няколко неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България“ са изразходвали милиони евро от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) и програма LIFE при реализиране на проекти в сферата на биоразнообразието.

Държавното обвинение трябва да провери българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF), Българското дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“.

Тези четири НПО са основните бенефициенти, като проверка на „Труд“ в публичните проектни отчети показа, че там няма почти никаква финансова част.

БДЗП например за 5 години са имали достъп до финансиране от близо 5 млн. лв. по LIFE за да пазят червеногушата гъска. Резултатите от тяхната работа са повече спорни, а отчетът им показва, че само за персонал за дадени около 1.5 млн. лв. Не става ясно кой конкретно и за каква дейност е получавал пари.

WWF-България са пазили есетри по ОПОС за 1 249 814 лв. Публично няма никакви данни на кого и защо жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова, като шеф на WWF, е плащала. Зелени Балкани, на която председател на Управителния съвет от 2012 до 2014 бе Тома Белев, са възстановявали птичи колонии за близо 1 милиона лева. Белев е разселвал лалугери в сливенско за 650 000 лева. Тази поръчка също е необходимо да бъде проверена. А Фондация „Биоразнообразие“ е автор на Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи срещу половин милион лева. Държавното обвинение трябва да се поинтересува как точно са изхарчени парите от Брюксел, тъй като отчетите на НПО-тата са мъгляви и неясни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България