Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Евакуираха британския парламент заради противопожарна тревога

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Вестник „Труд“ сезира прокуратурата да провери как и за какво няколко неправителствени организации от коалицията „За да остане природа в България“ са изразходвали милиони евро от Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) и програма LIFE при реализиране на проекти в сферата на биоразнообразието.

Държавното обвинение трябва да провери българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF), Българското дружество за защита на птиците, Зелени Балкани и швейцарско-българската фондация „Биоразнообразие“.

Тези четири НПО са основните бенефициенти, като проверка на „Труд“ в публичните проектни отчети показа, че там няма почти никаква финансова част.

БДЗП например за 5 години са имали достъп до финансиране от близо 5 млн. лв. по LIFE за да пазят червеногушата гъска. Резултатите от тяхната работа са повече спорни, а отчетът им показва, че само за персонал за дадени около 1.5 млн. лв. Не става ясно кой конкретно и за каква дейност е получавал пари.

WWF-България са пазили есетри по ОПОС за 1 249 814 лв. Публично няма никакви данни на кого и защо жената на Тома Белев – Веселина Кавръкова, като шеф на WWF, е плащала. Зелени Балкани, на която председател на Управителния съвет от 2012 до 2014 бе Тома Белев, са възстановявали птичи колонии за близо 1 милиона лева. Белев е разселвал лалугери в сливенско за 650 000 лева. Тази поръчка също е необходимо да бъде проверена. А Фондация „Биоразнообразие“ е автор на Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи срещу половин милион лева. Държавното обвинение трябва да се поинтересува как точно са изхарчени парите от Брюксел, тъй като отчетите на НПО-тата са мъгляви и неясни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Тома Белев е разселвал лалугери в сливенско за 650 000 лева. Парите били изразходвани за научно изследване ВЛИЯНИЕ НА КОСМИЧНИТЕ ЛЪЧИ ВЪРХУ ЗИМНИЯ СЪН НА ЛАЛУГЕРИТЕ В СЛИВЕН.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.