Срив в системата на Гранична полиция спря за близо час обработката на камиони на „Капитан Андреево“

Откриха първата ясна снимка на Нийл Армстронг, докато ходи по Луната

Рим обяви най-висока степен на терористична заплаха

Рожен събра над 200 000 българи от страната и чужбина

Крит – откъдето Европа е започнала На острова всичко е мълчание, останалото е лош превод

Най-малко трима души загинаха при катастрофа на малък самолет в Германия

Извадиха варели за опасни химикали от река Марица

ТИР разпиля дини на АМ „Марица“, след като се удари с лека кола

Христо Стоичков: ЦСКА ще има нов стадион!

64-годишен мъж е с опасност за живота след катастрофа край Разград

Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

“Труд“ с две годишни награди от Столична библиотека (СНИМКИ) Проф. Николай Овчаров бе отличен за най-четен автор

Снимка: Пламен Стоименов

На церемонията за годишните си награди Столична библиотека отличи “Труд Онлайн” за медийно отразяване в категория онлайн медия. Наградата бе приета от управляващия редактор Ясен Люцканов.

В категорията на най-четените автори за научна и научнопопулярна литература отличие за книгата й “Големите убийства” получи и журналистът Анна Заркова от екипа на вестника ни.

“Написах книга, в която няма нищо измислено. Всичко е видяно, чуто и документирано в практиката ми на журналист. Има истини, които са премълчани, но това са истините, които не знам, и истините, които имат обратна страна и тя също не е лъжа. Надявам се книгата да си намери читатели и те да ми простят за премълчаните истини и имена”, сподели Заркова.

Проф. Николай Овчаров беше отличен от Столична библиотека за най-четен автор на научна и научно-популярна литература. Призът той получи за книгите си „Един археолог пътешества по света“, „Перперикон и околните твърдини през Средновековието“, „Цар Калоян – пълководецът“ и „Шифърът на Перперикон“.

Наградата беше връчена от миналогодишния носител проф. Георги Марков, който изтъкна, че проф. Овчаров е най-известният археолог в България.

“Това е наградата на нашата 52-хилядна публика”, обясни директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

На петата годишна церемония присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов и зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

“Предстои от следващата година да се подпише национална програма с Министерството на културата за сътрудничество за библиотеките”, съобщи Сачева.

На събитието бяха раздадени още награди за: читател на годината и писател на годината, популяризирали дейността на библиотеката.

Писател на годината на Столична библиотека е Георги Господинов (най-четен автор на художествена литература) с „Физика на тъгата“, „Естествен роман“, „Всичките наши тела“.

Сред най-четените съвременни български писатели в библиотеката са: Владимир Зарев – Трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ и „Орлов мост“, Алек Попов – „Сестри Палавееви“, „Сестри Палавееви: по пътя към Новия свят“ и „Мисия Лондон“ , Захари Карабашлиев – „Хавра“, „18 процента сиво, Не толкова кратка история на самолета“, Венета Райкова – „Вещицата“, „Инсомния“ и „Вендета“, Милен Русков, Михаил Вешим, Ивинела Самуилова, Розмари Де Мео, Неда Антонова, Стефан Цанев и др.

Сред най-четените автори на научна и научно-популярна литература са Юлияна Антонова – Мурата – „Моши моши, Япония“, Анна Заркова – „Големите убийства в България“, „Големите убийства“, Георги Жеков, Елина Цанкова и Иван Михалев, проф. Георги Марков и др.

Писател на годината – детски автор – Божана Апостолова с поредицата за „Малката Божана“.

Сред най-четени съвременни детски писатели са Радостина Николова – поредицата за „Мотовете“, Мая Дългъчева – „Топлото човече“, „На какво ухае зимата“, „приказки от Оная гора“, Юлия Спиридонова и др.

На церемонията бяха връчени награди в следните категории за читатели: Читател на годината – Христина Савова.; „Виртуален читател“ – Галина Бончева; Читател на детска литература – Ема Николова (10 г.). Най-четящо семейство – сем. Георгиеви.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.