Тръгна делото за заличаване на „Възраждане“

Костадин Костадинов се яви с маска, на която до логото на партията му имаше надпис: “Управляват ни идиоти!”

Без “мъртви души” на учредителното събрание може да е имало по-малко от 500 души

Председателят се жалва от натиск

Софийският градски съд даде ход на делото за заличаване на регистрацията на Политическа партия “Възраждане”. Това е втори подобен процес, след като преди седмица започна да се решава и за заличаването на крайнодясното сдружение Български национален съюз “Еделвайс”, което участва в организирането на Луков марш.

Прекратяването на дейността на “Възраждане” бе поискано през юли от Софийска градска прокуратура заради открити множество нарушения на Закона за политическите партии. Проверка на ДАНС е показала, че от 580 записани участници в Учредителното събрание, 108 са заявили, че подписите под протоколите не са техни, 87 - че не са се подписвали под партийните документи. Двама от подписалите са били починали около 2 месеца преди събранието. Справка на граничните служби пък е показала, че 120 от т. нар. учредители изобщо не са били в страната в деня на събранието. Ако се окаже, че шефът Костадин Костадинов и хората му са правили машинации и на учредяването е имало по-малко от 500 граждани с редовни избирателни права, партията трябва да бъде заличена.

Докато течеше делото, 20-ина безспорни членове на “Възраждане” ходеха с плакати по коридорите на Съдебната палата.

Днес в съда бяха разпитани 3-ма свидетели, които заявиха, че подписите са техни, въпреки че пред ДАНС са говорели обратното. На следващото заседание на 8 февруари показания трябва да дадат още трима. Костадинов се оплаква, че той и членовете му са подложени на натиск и тормоз, защото се включват в антиправителствените протести. Срещу самия председател пък бе образувано досъдебно производство по подозрения за злоупотреби с партийната субсидия, след като стана ясно, че той и жена му изведнъж са придобили доста имоти.

Коментари

Задължително поле