Тръмп обвини Иран в кибератака срещу предизборната му кампания

Бившият президент Доналд Тръмп на предизборен митинг в Шарлът, Северна Каролина.

Доналд Тръмп се оплака, че предизборната му кампания е хакната от Иран. Вътрешните комуникации на хора от щаба са били откраднати. Кандидатът за президент на САЩ не каза откъде знае, че кибератаката е дело на Иран.

От предизборния щаб на Тръмп излязоха с това изявление, след като новинарският сайт „Политико" (Politico.com) съобщи, че е започнал да получава имейли с вътрешни документи на кампанията на републиканеца.

От сайта успели да потвърдят, че документите са истински. Сред тях имало анализи като това какви са недостатъците на определения за кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс, a негови изпазвания срещу Доналд Тръмп са обозначени като "потенциални слабости".

Кампанията обвини „чуждестранни източници, враждебно настроени към Съединените щати“, цитирайки доклад на Microsoft от петък, че ирански хакери „изпратили фишинг имейл през юни до високопоставен служител в президентска кампания“.

На 22 юли в редакцията на „Политико" започнали да идват имейли от анонимен акаунт, съдържащи вътрешна комуникация от високопоставен служител на кампанията на Тръмп. 

Миналия месец се появи информация, че разузнавателната общност на САЩ получава все повече доказателства, че Иран е работил върху заговори за убийството на Тръмп като отмъщение за решението му да нареди убийството на иранския военен офицер Касем Солеймани през 2020 г. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка