Тръмп искал САЩ да купят Гренландия

Местни политици: “Не, благодаря, това е лудост”

Най-големият остров на Земята е автономен район на Дания

Президентът Доналд Тръмп неведнъж проявявал интерес да купи Гренландия от Дания “с различна степен на сериозност”, съобщи в. “Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на свои източници от Белия дом.

Според тях Тръмп е поискал от своите съветници да “разгледат идеята” да бъде купен най-големият остров на Земята. Възможни негови мотиви са да засили военното присъствие на САЩ в Арктика или да остави наследство от типа на купуването на Аляска от Русия през XIX век.

Гренландия е най-големият остров на планетата ни. Тя е автономен район на Дания, разположена между Атлантическия и Северния ледовит океан. Населението є е около 56 000 души, живеещи основно по бреговете. Има ограничено самоуправление, включително правителство и парламент. Но финансово зависи от субсидиите от Копенхаген, възлизащи на над половин милиард долара годишно или около 2/3 от бюджета є. Дания освен това ръководи външната политика и отбраната на острова.

Според запознати вниманието на Тръмп към Гренландия било привлечено от природните є ресурси - въглища, цинк, мед и желязна руда. Ключово обаче е и стратегическото є географско положение в богата на енергийни източници Арктика.

“Не, благодаря на покупката на Гренландия от Тръмп!”, коментира Оя Кемниц Ларсен, една от двете датски депутатки от Гренландия. “Ако наистина го обмисля, това ще е последното доказателство, че действително е откачил”, каза пък Сьорен Есперсен, говорителят по международни въпроси на Датската народна партия.

Коментари

Задължително поле