Тръмп поискал "лоялност" от освободения шеф на ФБР Джеймс Коми

Бившият директор на ФБР Джеймс Коуми потвърди, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп го е карал да спре разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин за нерегламентирани контакти с руските власти.

Коуми публикува писмено изявление преди утрешното му изслушване в сенатската Комисия по разузнаването. Тръмп го уволни на 9 май и с това предизвика критики, че се опитва да попречи на разследването, което води ФБР.

В изявлението си Коуми твърди още, че през януари Тръмп го е попитал дали иска да остане директор на Бюрото и му е обяснил, че очаква лоялност, информира БНР. "Това много ме притесни, предвид традиционно независимия статут на ФБР в изпълнителната власт", пише Коуми.

По-рано днес, Тръмп номинира за нов директор на ФБР Кристофър Рей - бивш помощник-главен прокурор в администрацията на Джордж Буш-младши, отговарял за борбата с корпоративните и финансовите измами. А директорите на националното разузнаване Дан Коутс и на Националната агенция за сигурност адмирал Майк Роджърс отказаха да съобщят в комисията по разузнаването на Сената дали Тръмп е натискал и тях да се месят на разследването на ФБР.

Според бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър скандалът с Тръмп е по-голям и от аферата "Уотъргейт", довела до оставката на президента Ричард Никсън преди 43 години: "Трябва да кажа, че според мен, ако направим сравнение "Уотъргейт" бледнее пред това, с което се сблъскваме сега".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка