Тръмп похвали Пхенян за "продуктивната реакция" след като отмени срещата с Ким Чен-ун

Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства отговора на Северна Корея за решението му да отложи среща на високо равнище следващия месец, след като режимът на Ким Чен-ун заяви, че все още е готов да за разговори „по всяко време".

„Получаването на топлото и продуктивно изявление от Северна Корея е много добра новина", коментира Тръмп, един ден след решението му да отмени насрочените за 12 юни в Сингапур преговори с Ким Чен-ун заради „враждебност" от страна на Пхенян, предава AFP. „Ще видим скоро докъде ще ни отведе, надяваме се към дълготраен просперитет и мир. Само времето (и талантът) ще покаже!", подчерта президентът на САЩ. "В момента говорим с тях“, заяви той пред репортери, ден след като отмени очакваната среща. „Възможно е тя да се проведе дори на 12 юни. Бихме желали така и да стане“, допълни Тръмп.

В четвъртък той обяви, че планираната за 12 юни в Сингапур среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун няма да се състои. „Много щях да се радвам да бъда там с Вас. За съжаление, въз основа на огромния гняв и откритата враждебност, изложени в последното ви изказване, чувствам, че е неуместно в този момент да се състои тази дълго планирана среща. Затова моля, нека това писмо да послужи като обявяване, че срещата на върха в Сингапур, за доброто на двете страни, но в ущърб на света, няма да се случи", се казва в писмо на Тръмп, адресирано до лидера на Пхенян Ким Чен-ун.

Срещата на върха в Сингапур щеше да е първата по рода си между американски и севернокорейски лидер.

Тръмп обяви решението си броени часове, след като стана ясно, че Северна Корея демонтира ядрено съоръжение в планиран ход, чрез който да демонстрира добрата воля на Пхенян в навечерието на планираната среща на върха със САЩ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия