Тръмп предложи създаването на палестинска държава със столица Източен Йерусалим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт (наречен Mideast), заявявайки, че Израел прави „голяма крачка към мира“

“Днес Израел прави голяма крачка към мира”, каза Тръмп, заставайки редом с премиера Бенямин Нетаняху, докато разкриваше подробности за плана, категорично отхвърлен от палестинците, пише БГНЕС.

Наричайки плана “историческа възможност” за палестинците да имат независима държава, Тръмп добави, че “това може да бъде последната възможност, която някога ще имат”.

“Палестинците са в бедност и под насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма”, каза той.

“Те заслужават далеч по-добър живот”, каза Тръмп.

Президентът спомена, че документът е от 80 страници и че в него се посочва, че Йерусалим ще остане “неделима столица на Израел”.

“Йерусалим ще остане много важна, неделима столица на Израел”, подчерта Тръмп.

Но планът също така ще осигури на палестинците столица в окупиран Източен Йерусалим, каза той, като посочи, че Западният бряг няма да бъде намален наполовина по плана.

“Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма”, каза Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение “Хамас”.

Тръмп заяви, че е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана.

“Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години”, каза Тръмп.

Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“.

Според него това е “реалистичен път към траен мир”, който гарантира суверенитета на Израел над долината на Йордания.

Нетаняху каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел.

Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава, допълни още той.

Израелският президент каза, че е отворен за преговори за пътя на палестинците към бъдеща държава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток