Туризъм до припадък Жестока експлоатация на сезонните работници в Гърция

Tуризмът в Гърция процъфтява. През тази година се очакват 30 милиона туристи – повече от когато и да било преди. Но хората, работещи в бранша, не усещат почти нищо от този бум. Сезонни работници често спят в контейнери, а договорите за заплати се заобикалят.

„Всяка година чупим нови рекорди“, каза неотдавна гръцкият премиер Алексис Ципрас, силно зарадван от разцвета в хотелиерството. От туризма Гърция ще спечели през тази година около 14 милиарда евро.

Цената за този разцвет обаче плащат онези над 340 000 души, които работят в туризма. Работният им ден е безкрайно дълъг, а заплатите – твърде ниски. Много от гърците намират само работа „на черно“, при която работодателите не им плащат никакви осигуровки, но могат да ги уволняват, когато си поискат. „Рекордите и печалбите в бранша се дължат на хора, които работят до изнемога и често припадат от изтощение на работните си места. Това са хора, подложени на безмилостна експлоатация“, казва КириакосСаосис, шеф на синдикален съюз.

Неслучайно синдикатите призовават към стачка в цялата страна и то тъкмо в разгара на сезона – първата стачка от 2012 година насам. Председателят на Съюза на туристическите синдикати Панайотис Прунцос изтъква, че условията на труд в бранша силно са се влошили и затова повече не бива да се мълчи. Репортери на списание „Шпигел“ посочват, че повечето гръцки туристически служители, с които са разговаряли, не искали имената им да бъдат цитирани. В репортажа, озаглавен „Отпуска до припадък“, се цитира келнерка в хотел на Халкидическия полуостров, която разказва, че от началото на сезона работи без прекъсване цяла седмица по 12 часа на ден.

(„Дойче веле”, със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Краварската демокрация в пълния си блясък. Какво не правят заемите, водят те до въжето .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.