Туризъм до припадък

Жестока експлоатация на сезонните работници в Гърция

Tуризмът в Гърция процъфтява. През тази година се очакват 30 милиона туристи - повече от когато и да било преди. Но хората, работещи в бранша, не усещат почти нищо от този бум. Сезонни работници често спят в контейнери, а договорите за заплати се заобикалят.

„Всяка година чупим нови рекорди“, каза неотдавна гръцкият премиер Алексис Ципрас, силно зарадван от разцвета в хотелиерството. От туризма Гърция ще спечели през тази година около 14 милиарда евро.

Цената за този разцвет обаче плащат онези над 340 000 души, които работят в туризма. Работният им ден е безкрайно дълъг, а заплатите - твърде ниски. Много от гърците намират само работа „на черно“, при която работодателите не им плащат никакви осигуровки, но могат да ги уволняват, когато си поискат. „Рекордите и печалбите в бранша се дължат на хора, които работят до изнемога и често припадат от изтощение на работните си места. Това са хора, подложени на безмилостна експлоатация“, казва КириакосСаосис, шеф на синдикален съюз.

Неслучайно синдикатите призовават към стачка в цялата страна и то тъкмо в разгара на сезона - първата стачка от 2012 година насам. Председателят на Съюза на туристическите синдикати Панайотис Прунцос изтъква, че условията на труд в бранша силно са се влошили и затова повече не бива да се мълчи. Репортери на списание „Шпигел“ посочват, че повечето гръцки туристически служители, с които са разговаряли, не искали имената им да бъдат цитирани. В репортажа, озаглавен „Отпуска до припадък“, се цитира келнерка в хотел на Халкидическия полуостров, която разказва, че от началото на сезона работи без прекъсване цяла седмица по 12 часа на ден.

(„Дойче веле”, със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари