Турска писателка с уникална книга за цариградските българи

Aвторката Верджихан Зифлиоглу

Творбата на Верджихан Зифлиоглу е сред най-четените и продаваните в големите турските книжарници

Би било страхотно изследването да достигне до вашите читатели, казва авторката

Уникална книга, която изследва българската диаспора в Истанбул, се появи преди месец на турския книжен пазар. Автор е една от най-успешните журналистки и писателки в Турция - Верджихан Зифлиоглу. Пред “Труд” авторката сподели, че “Цариградските българи. Децата на изгубеното време” в момента е на полиците с най-продавани книги в големите вериги книжарници в Турция. В продължение на години Зифлиоглу изследва цариградските българи, техните предшественици и наследници.

“В началото, хората с които разговарях буквално се свиваха като таралежи. Нямаха доверие, предпазваха се”, разказва за “Труд” писателката, чието интервю предстои да се публикува в “Труд”.

Авторката е турски журналист и писател от арменски произход, която живее и работи в Истанбул. Започва кариерата си в арменски вестници като „ Мармара”, “Жаманаг”, “Апойевматини”. Лично участва в създаването и влиза в редакционния състав на в. “Агос” заедно с журналиста Хрант Динк - застрелян показно пред редакцията на вестника на 19 януари 2007-а. Верджихан Зифлиоглу (Зифлиян) е дългодишен водещ репортер и специален кореспондент на най- авторитетния турски всекидневник в. “Хюриет” и излизащия на английски “Хюрийет Дейли нюз”, както и във всекидневниците “Радикал”, “Йени Юзйъл” и “Реферанс”.

Пише по едни от най-трудните и чувствителни вътрешнополитически и външнополитически теми в Турция - делата “Ергенекон”, “Чук”, проблемите с малцинствата и човешките права.

Ексклузивно интервю с писателката - утре в “Труд”

Коментари

Задължително поле