Турските медии нападнаха УЕФА

Slovenian Aleksander Ceferin, newly elected president of UEFA, addresses journalists during a press conference in Brdo Castle near Kranj on September 16, 2016. / AFP PHOTO / Jure MAKOVEC

Турските медии тръгнаха „на нож“ срещу УЕФА ден след избора на Германия за домакин на Евро 2024. Единственият конкурент на страната-победител бе именно Турция. Вестник „Хюриет“ нарече „мръсни работи“ нещата, които се случвали в европейската централа. Според изданието в последната вечер преди гласуването вотът е бил 9:7 в полза на Турция.

„Посред нощ Чеферин се е срещнал с германците и петима от членовете на изпълкома са си променили вота си – твърди „Хюриет“. - Накрая Турция загуби с 4:12.“

Според вестник „Сабах“ УЕФА е демонстрирала „сила по неетичен начин“. Изданието също твърди за натиск върху петима от изпълкома. В Германия пък отвръщат на удара с разкрития за собствеността на „Хюриет“. Той принадлежал на семейство Демирьорен, което е в тесния кръг на президента Реджеп Ердоган. А Илдирим Демирьорен е президент на турския футболен съюз.

Край Босфора загубиха за пети път кандидатура за голямо първенство. Въпреки това нямат право да се оплакват от УЕФА. Най-паметният финал на Шампионската лига бе на стадион „Ататюрк“ през 2005 година – между „Ливърпул“ и „Милан“. Мачът за Суперкупата на Европа догодина ще е на „Водафон Парк“, дома на „Бешикташ“. А финалът на Шампионската лига през 2020-а се завръща на „Ататюрк“.

Един от гласувалите за домакинството на Евро 2024 е Борислав Михайлов, президент на БФС и член на изпълкома на УЕФА. Но нито той, нито някой друг от участвалите във вота не е обявил публично за кого е пуснал гласа си.

„Ние имаме отлични стадиони, прекрасни фенове и ще направим запомнящ се фестивал на футбола“, обеща Филип Лам, посланик на Евро 2024 и шампион от Мондиал 2018.

Коментари

Задължително поле