Турският външен министър: Кипър и Гърция трябва да стоят настрана от проблемите в Близкия изток

Хакан Фидан

Турският външен министър Хакан Фидан предположи, че Кипър се е поставил на пътя да стане мишена на Хизбула, след като базираната в Ливан въоръжена група заплаши държавата-членка на ЕС, че ще стане „също част от тази война“, ако позволи на Израел да използва своите бази и летища.

„Изправени сме пред голяма заплаха и риск от експанзия тук. Докато геноцидът на Израел продължава, този риск ще продължи. Подчертаваме това от самото начало“, каза Фидан в интервю за турския Haberturk, цитиран от електронното издание на в. Kathimerini.

Кипър, предположи той, „се е превърнал в оперативен център след 7 октомври. След първите операции, започнати от Израел, видяхме разузнавателни доклади, в които се казва, че „кипърската гръцка администрация на Южен Кипър“ се е превърнала в база, използвана от някои страни, особено в операции срещу Газа. Тоест от там непрекъснато се извършват разузнавателни и военни полети за Газа.

Фидан продължи да предполага, че международен коридор за хуманитарна помощ, създаден за доставяне на храна и лекарства на палестинския народ в Газа през Република Кипър, е „логистична операция“, която „очевидно се е превърнала в дейност, която прикрива факта, че е всъщност военна база.

Той дори отиде толкова далеч, че предположи, че „гръцките острови се използват за операции към Близкия изток“, предупреждавайки, че това няма да „облагодетелства администрацията на кипърските гърци, нито Гърция“.

„Нашият съвет, казахме на гърците, е да стоите настрана от тези въпроси, защото когато се включите в продължаващите войни в Близкия изток по този начин, когато станете страна в тях, огънят ще дойде и ще ви намери, и ние сме в една и съща география, така че ще дойде и ще ни намери също.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят